Flavonoïden gehaald uit citrusvruchten verhogen het HDL-cholesterol en verlagen HbA1c bij volwassenen met overgewicht of obesitas, die voor het overige gezond zijn. Dat blijkt uit een industrie-gesponsorde studie met twintig deelnemers. De veelal aan universiteiten gebonden onderzoekers verkenden ook de effecten op de microbiota.
Gedurende zestien weken namen de deelnemers dagelijks een supplement met 900 mg of 1800 mg flavonoïden afkomstig van citrusvruchten. De precieze samenstelling werd niet in de paper vermeld maar de auteurs hadden het wel over naringenine en hesperidine als bioactieve componenten.
De waarden voor HDL-cholesterol, HbA1c en leptine verbeterden in beide groepen en waren dus onafhankelijk van de dosis. Een hogere dosis lijkt dus niet altijd belangrijk te zijn, maar de auteurs benadrukken dat dit individueel ingeschat moet worden.
Leptine daalde naar het niveau van gezonde personen zonder overgewicht. Ook waren er trends in daling in lichaamsgewicht en orgaanvet. De daling in orgaanvet ging goed samen met een toename in de leden van het bacteriegeslacht eubacterium. Eubacterium-soorten kunnen flavonoïden verteren waarbij ze butyraat 'uitstoten'. Enkel in de groep van de hoge dosis was de toename van eubacterium duidelijk. In de andere groep waren nog andere butyraat-producerende bacteriën toegenomen.
Referentie:
Muralidharan J, Romain C, Chung L et al. Effect of Sinetrol® Xpur on metabolic health and adiposity by interactions with gut microbiota: a randomized, open label, dose-response clinical trial. Nutr Metab (Lond). 2024; 21(1):83 doi:10.1186/s12986-024-00851-7