Curcumine: ibuprofen uit de natuur

shutterstock_161329886Curcuma (Curcuma longa) is een tropische kruidachtige plant die behoort tot de gemberfamilie. Curcumapoeder wordt op grote schaal gebruikt als specerij in Zuidoost-Aziatische gerechten en is één van de belangrijkste ingrediënten in kerriepoeder.

 

Curcumine - de gele kleurstof uit curcuma - is de werkzame, geneeskrachtige stof. Curcuma is een krachtige antioxidant, ontgifter en goed voor lever en gal. Helaas bevat curcuma slechts twee tot vier procent curcumine die bovendien slecht wordt opgenomen. Deze lage biologische beschikbaarheid kan verhoogd worden door piperine. Piperine is de werkzame stof van zwarte peper (Piper nigrum) en heet ook wel BioPerine®.

 

Naast zwarte peper extract is inname met vet ook een manier om de opneembaarheid van curcumine te verhogen.

 

Hoewel curcumine zéér veel toepassingen heeft, is het een effectieve pijnstiller en vooral een krachtige ontstekingsremmer. Het heeft een vergelijkbare werking als ibuprofen en andere NSAID’s, zij het minder krachtig. Het grote voordeel van curcumine is dat er geen bijwerkingen zijn te verwachten, zelfs hoge doseringen blijken veilig te zijn.

 

Voor sporters heeft curcuma een spieropbouwend en anti-spierafbrekend effect, al moet hier nog wel meer goed onderzoek naar worden gedaan.

 

Conclusie: Curcuma bevat curcumine met ontsekingremmende en pijnstillende eigenschappen. De lage biologische beschikbaarheid kan verhoogd worden door de toevoeging van zwarte peper extract en vet. Curcumine heeft zéér veel toepassingen, ook voor sporters!

 

Printversie Curcumine ibuprofen uit de natuur