Drop verhoogt bloeddruk sneller dan gedacht

melkwei-bloeddrukverlagendZweedse onderzoekers hebben bij gezonde proefpersonen vastgesteld dat zoethoutzuur de bloeddruk verhoogt al vanaf 100 mg per dag. Tot nu toe werd gedacht dat zo'n lage dosis geen bijwerkingen zou hebben. In Zweden zou 5% van de bevolking dagelijks meer dan 100 mg zoethoutzuur per dag eten.

Het hoofdingrediënt van drop is zoethout, dat glycyrrhizinezuur ('zoethoutzuur') als bioactieve stof bevat. Die stof verhindert de omzetting van cortisol naar cortison, waardoor het stresshormoon cortisol langer actief blijft. Bloeddrukverhoging is hiervan het gevolg, een effect dat vrij algemeen bekend is. Een hoge natrium- en lage kaliuminname versterkt dat effect mogelijk.

De veertien dagen durende blootstelling zorgde bij de 28 deelnemers ook voor een onderdrukking van renine- en aldosteronwaarden, en mogelijk voor een toename van N-terminaal prohormoon van hersennatriuretisch peptide (enkel bij de grootste responders). Die laatste zou een teken van stress in de hartspier kunnen zijn.

Een ander probleem is dat de concentratie van zoetzoutzuur van drop sterk kan variêren. In deze studie stelden onderzoekers concentraties vast die 50% hoger waren dan aangegeven door de fabrikant.

De studie was niet geblindeerd, aangezien gekozen werd voor de echte dropjes als proefobject. Zoethout in drop baart dus zorgen, vooral voor mensen met hypertensie of met een achterliggende aandoening aan de nieren.

Referentie:
Af Geijerstam P, Joelsson A, Rådholm K, Nyström FH. A low dose of daily licorice intake affects renin, aldosterone, and home blood pressure in a randomized crossover trial. Am J Clin Nutr. 2024; 119(3):682-691 doi:10.1016/j.ajcnut.2024.01.011

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7025

Comments are closed.