Een vijfde van sterfte is voedselgerelateerd

donderdag, mei 2, 2019 @ 01:05 PM

gezonde voeding

Per jaar sterven 11 miljoen mensen door slechte voeding en dat maakt van voeding de grootste doodsoorzaak. Volgens het Global Burden of Disease-rapport kunnen mensen uit elk werelddeel profijt halen uit een gebalanceerd voedingspatroon. De Global Burden of Disease-studiegroep volgde de trends in de consumptie van 15 voedingsfactoren in 195 landen sinds 1990. De resultaten verschenen in The Lancet.
 

De 15 voedingsfactoren zijn fruit, groenten, peulvruchten, volkoren, noten en zaden, melk, vezels, calcium, zeevruchten (omega-3), meervoudig onverzadigde vetzuren, rood vlees, verwerkt vlees, suikerhoudende frisdranken, transvetzuren en zout. Drie factoren springen eruit: zout, volkoren en fruit. Een hoge zoutinname en te lage consumptie van volkoren en fruit zou verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van alle voedselgerelateerde overlijdens.

 

Dit is geen nieuws, eerdere rapporten kwamen al tot gelijkaardige conclusies. Dit rapport is een update en beschrijft verdere stappen die ondernomen moet worden om het verband tussen voeding en sterfte beter te begrijpen. De meeste gegevens komen uit Europa of de VS, dus wetenschappers moeten ook gegevens uit andere werelddelen proberen te vergaren. Bovendien gaat het om bevolkingsonderzoek, met alle tekortkomingen van dien. Bijvoorbeeld voor inname van omega-3 en melkproducten zijn resultaten van bevolkingsstudies erg tegenstrijdig.

 

Referentie:
Forouhi NG, Unwin N. Global diet and health: old questions, fresh evidence, and new horizons. Lancet. 2019 Apr 3.

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4285

Comments are closed.