Energiegebrek door tekort aan kalium

KaliumHet is verbazend om vast te stellen dat minder dan de helft van de Amerikaanse en Europese bevolking dagelijks de minimumdosis consumeren van de aanbevolen hoeveelheid kalium (potassium). Kalium is belangrijk voor de waterhuishouding in het lichaam, maar ook voor de bloeddruk. Kalium helpt tenslotte ook om hartritmestoornissen te helpen voorkomen. Mensen die veel suikers, alcohol of geraffineerde voeding eten moeten voor extra hoeveelheden kalium zorgen. Kalium is tot slot ook zeer belangrijk om via de stofwisseling voldoende energie te kunnen krijgen. Een beperkt tekort aan kalium kan voor vermoeidheid, uitputting en verwardheid zorgen.

Mensen die regelmatig aspirines gebruiken hebben ook extra kalium nodig. In aspirine zit acetylsalicylzuur. Deze stof bezit de eigenschap om het ritme van de ademhaling te verhogen. Bij iedere uitademing verdwijnen er ook zeer fijne waterdruppeltjes uit ons lichaam. In dat vocht zit kalium. Een verhoging van de ademhaling resulteert bijgevolg in een extra verlies aan kalium.
Magnesiumtekort is ook een veel voorkomende oorzaak van kaliumdeficiëntie. In de industriële voeding zit nog amper magnesium. Het is bijgevolg van cruciaal belang om ook voldoende magnesium per dag te consumeren. Bananen en rozijnen zijn de belangrijkste natuurlijke bronnen van kalium.

Referenties:
Zavorsky GS, Gow J, Murias JM. Potassium kinetics and its relationship with ventilation during repeated bouts of exercise in women. Eur J Appl Physiol
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/
K Yoshita , H Nakagawa, M Tabata et al. Potassium/energy and phosphorus/calcium ratios reflect the quality of nutrition doi: 10.1265/jjh.48.1037.

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.