Een handvol noten vermindert het risico op kransslagaderziekte met bijna 30%, het risico op hart- en vaatziekte met 21%, het kankerrisico met 15%, het risico op diabetes met 40% en het risico op een luchtwegaandoening met liefst 75%. Dat is wat 29 studies vertellen die wereldwijd werden gedaan. Het waren Britse en Noorse onderzoekers die de relatie tussen noten en ziekte grondig hadden becijferd. De studies die ze verzameld hadden, telden samen 800.000 deelnemers.
De onderzoekers vonden bovendien dat 4,4 miljoen voortijdige sterftes vermeden zouden kunnen worden moest iedereen minstens 20 gram noten per dag eten. Dat is ongeveer de dagelijkse dosis die je moet eten om van de gezondheidsvoordelen te kunnen genieten. Noten zijn erg voedzaam, ze verbeteren het suikermetabolisme en verlagen ontsteking. Ze zijn calorierijk omdat ze veel vetten bevatten, toch verlagen ze het risico op overgewicht.
Referenties:
Aune D et al. Nut consumption and risk of cardiovascular disease, total cancer, all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMC Medicine, doi: 10.1186/s12916-016-0730-3 5 December 2016
Hang Li, Xia Li, Sheng Yuan, Yalei Jin, and Jinping Lu. Nut consumption and risk of metabolic syndrome and overweight/obesity: a meta-analysis of prospective cohort studies and randomized trials. Nutr Metab (Lond). 2018; 15: 46. doi: 10.1186/s12986-018-0282-y
Gang Liu, Marta Guasch-Ferré et al. Nut Consumption in Relation to Cardiovascular Disease Incidence and Mortality Among Patients With Diabetes Mellitus. Circulation Research. 2019;124:920–929 doi.org/10.1161/CIRCRESAHA.118.314316
Bron: ABC Gezondheid