Glykemische index in mega-studies

glykemische-indexVolgens een meta-analyse van tien bevolkingsstudies die meer dan 100.000 deelnemers tellen, verhoogt voeding met een hoge glykemische index het risico op diabetes en hartziekte. Tot die slotsom kwam een internationeel onderzoekersteam in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het onderzoek werd gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Glykemische index is een eigenschap van voeding: de mate waarin 50 gram koolhydraat uit voeding de bloedglucose verhoogt in vergelijking met 50 gram glucose. Glucosepieken geven opstootjes van oxidatieve stress en kunnen op lange termijn insulinresistentie veroorzaken.

In 'glykemische lading' zit ook de effectieve inname van koolhydraten vervat (glykemische index × gewicht koolhydraat). Een gelijkaardig resultaat werd verkregen door glykemische lading als parameter te nemen.

Opvallend was dat in slechts 17% van de uitkomsten rekening gehouden werd met de vezelinname. De associaties tussen glykemische index en diabetesrisico is gelijkaardig met die tussen vezelinname en diabetes. De onderzoekers leggen bijzondere nadruk op volkorenproducten als voedingsbron van vezels. In de publicatie besteden ze aandacht aan farmaca die het zetmeelafbrekende enzym in de darm remmen. Veel onder hen hebben banden met de voedings- of farmaceutische industrie.

Referentie:
Jenkins DJA, Willett WC, Yusuf S et al. Association of glycaemic index and glycaemic load with type 2 diabetes, cardiovascular disease, cancer, and all-cause mortality: a meta-analysis of mega cohorts of more than 100 000 participants. Lancet Diabetes Endocrinol. 2024; 12(2):107-118

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7009

Comments are closed.