Groenten en fruit verlagen risico op vaatvernauwing

Groenten-fruit_verlagen-vaatvernauwingDagelijks minstens 3 porties groenten en fruit eten verlaagt significant het risico op perifere arteriële vaataandoeningen (PAV) zoals arteriosclerose, trombose, hypertensie, ‘zware benen’ (claudicatio intermittens), ischemie (=bloed- en zuurstoftekort) met als gevolg gangreen in de voeten, maar ook hartinfarct en beroerte,… Soms kan de ischemie in voeten en benen zo ernstig zijn dat heelkundig ingrijpen onvermijdelijk wordt: een amputatie, of hartoperatie,… PAV is ook een belangrijke oorzaak van erectieproblemen; maar verhoogt ook zeer sterk het risico op een hartaanval of beroerte en verkort de levensverwachting met gemiddeld 10 jaar.

Zeer ernstig. Maar er is een eenvoudig middel om je risico sterk te verlagen: gezond eten.
Vooral: minstens 3 porties groenten en fruit, en: vis, noten,… Fastfood, roken en een sedentaire leefstijl daarentegen zijn geassocieerd aan een hoger risico.
Dus: een gezonde eet- en leefstijl en voldoende beweging zijn cruciaal om je bloedvaten gezond te houden tot op hoge leeftijd.

Referenties:
Heffron SP, Rockman CB, Adelman MA, Gianos E, Guo Y, Xu JF, Berger JS. Greater Frequency of Fruit and Vegetable Consumption Is Associated With Lower Prevalence of Peripheral Artery Disease. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2017 Jun;37(6):1234-1240. doi: 10.1161/ATVBAHA.116.308474
L. Wolbert et al., “A cross-sectional survey study on the nutrition patterns of patients with peripheral artery disease,” Vasa, vol. 51, no. 4, pp. 239–246, Jul. 2022, doi: 10.1024/0301-1526/a001005

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.