Het effect van een bad met natriumbicarbonaat op de slaapkwaliteit

NatriumbicarbonaatGoed slapen is belangrijk voor onze gezondheid. Slaapstoornissen kunnen helaas tot allerlei gezondheidsklachten leiden. Een warm bad in de avond wordt vaak als ontspannend en slaapbevorderend ervaren. In een studie is onderzocht in hoeverre de slaapkwaliteit kan worden verbeterd door natriumbicarbonaat aan een warm bad toe te voegen.

Aan de trial deden 38 volwassenen zonder slaapproblemen mee. Zij werden gerandomiseerd ingedeeld in drie groepen: een groep die alleen douchte (de douchegroep), een groep die in een warm bad ging (de warmbadgroep) en een groep die in een bad met natriumbicarbonaat badderde (de natriumbicarbonaatgroep). De interventie duurde een week. Alle participanten gingen na het avondeten tien minuten lang onder de douche of in bad. Zij vulden vragenlijsten in over slaapervaringen. Daarnaast werden het aantal uren slaap en het gehalte alfa-amylase in het speeksel gemeten. Dit laatste is verlaagd bij slaaptekort.

Uit de trial bleek dat het totale aantal slaapuren toenam bij de natriumbicarbonaatgroep. Ook verbeterde bij hen significant de slaaptevredenheid ten opzichte van de andere twee groepen. Bovendien nam bij hen ook de speekselamylase significant toe. Dat gold overigens ook voor de warmbadgroep, al was het effect bij hen wat kleiner. De speekselamylase nam bij de douchegroep minder toe dan in de andere twee groepen.

De onderzoekers geven aan dat het positieve effecten heeft om natriumbicarbonaat aan een bad toe te voegen. Zij raden aan om meer studie te doen naar de effectiviteit en veiligheid van een natriumbicarbonaatbad bij mensen die last hebben van insomnia.

Referentie:
Tamaoki, S. et al. Effects of sodium bicarbonate bath on the quality of sleep: An assessor-blinded, randomized, controlled, pilot clinical trial. Complementary Therapies in Clinical Practice, Volume 50, February 2023, 101714.

Bron: https://www.vnig.nl/nieuws/wetenschap/het-effect-van-een-bad-met-natriumbicarbonaat-op-de-slaapkwaliteit

Comments are closed.