Hoe glutathion te verhogen?

WheyBij de meeste chronische aandoeningen waarbij oxidatieve stress een rol speelt, ziet men tevens een verlaagde concentratie glutathion in het lichaam. Glutathion is een van de belangrijkste lichaamseigen antioxidanten en er is een groeiende interesse in hoe de glutathionconcentratie in het lichaam kan worden verhoogd. Onderzoekers hebben een overzichtsartikel geschreven waarin suppletie en voedingsadviezen aan de orde komen die de productie van glutathion kunnen stimuleren.

Voor de hand ligt het gebruik van glutathion voorlopermoleculen, zoals suppletie met cysteïne. De aanwezigheid van cysteïne is namelijk de snelheidsbepalende stap in de vorming van het antioxidant. Cysteïne zelf is echter instabiel en oxideert snel. Suppletie met N-acetylcysteïne (NAC) heeft daarom de voorkeur. Aanvulling met glycine, een andere belangrijke bouwstof van glutathion, kan zinvol zijn. Ook taurine kan beschermen tegen oxidatieve stress door de concentratie glutathion te verhogen. Cysteïne is een voorloper van zowel glutathion als taurine en in aanwezigheid van voldoende taurine kan het beschikbare cysteïne in hogere mate worden gebruikt voor de productie van glutathion. Silymarine (een belangrijke inhoudsstof in mariadistel) kan de productie van glutathion verhogen via regulatie van de transcriptiefactor NRF2 die onder andere verantwoordelijk is voor de productie van lichaamseigen antioxidanten. Daarnaast zorgt silymarine voor een verhoogde beschikbaarheid van cysteïne.

Wat betreft voeding is wei-eiwit een interessante bron van cysteïne en andere glutathion voorlopermoleculen. Cofactoren, zoals vitamine B6, C en E en selenium, kunnen mogelijk bijdragen aan het verhogen van de glutathionconcentratie. Verder bevatten sommige groenten, waaronder asperge, avocado, spinazie en papaya, glutathion of cysteïne. Tot slot zijn er eerste aanwijzingen dat het DASH-dieet (dietary approaches to stop hypertension) de productie van glutathion zou kunnen verhogen.

Referentie:
Giustarini, D., et al. (2023). How to Increase Cellular Glutathione. Antioxidants, 12(5), 1094.

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/hoe-glutathion-te-verhogen

Comments are closed.