Inzet van L-carnitine

capsules fotoL-Carnitine wordt beschouwd als een aminozuur dat echter niet als bouwstof dient voor lichaamsweefsel zoals andere aminozuren, maar een belangrijke rol speelt in de omzetting van vetzuren in energie.

 

Eén van de belangrijkste  functies van L-carnitine is de oxidatie van langketenige vetzuren, een proces dat plaatsvindt in de cellen (mitochondria). Via bèta- oxidatie worden vetzuren verbrand. Bij dit proces komt veel energie in de vorm van ATP (biologische energie) vrij. Naast spiercellen zijn vooral hartspiercellen afhankelijk van deze manier van energievoorziening. Bij zware inspanning wordt veel carnitine verbruikt, waardoor een tekort kan ontstaan. Een tekort aan carnitine uit zich vaak in vermoeidheidsklachten. Niet verwonderlijk dat carnitine ingezet wordt voor meer energie en zodoende geadviseerd wordt aan mensen die kampen met vermoeidheid. Mensen met fibromyalgie, ME/CVS, maar ook sporters kunnen baat hebben bij carnitine.

 

Suppletie met L-carnitine verbetert de sportprestatie. Mannen die twee gram L-carnitine kregen, verbruikten 55% minder spierglycogeen tijdens een fietsinspanning op de helft van hun VO2max. Een VO2max meet het maximale zuurstofopnamevermogen, en is een indicatie van iemands fysieke conditieniveau.
Bij 80% van hun VO2max bleek de hoeveelheid melkzuur in de spieren 44% lager na inname van carnitine.
De verbeteringen, die de onderzoekers hebben gemeten, gaan hand in hand met een betere sportprestatie.
Carnitine gecombineerd met alfaliponzuur en co-enzym Q10 is de meest krachtige combinatie om de energievoorraden in de cel op te bouwen.

 

L-carnitine komt vrijwel niet voor in plantaardige producten, carnis = vlees. Carnitine als supplement van plantaardige oorsprong wordt geproduceerd door middel van een natuurlijk fermentatieproces.

 

L-Carnitine:
-          Voor meer energie
-          Versnelt het herstel na inspanning
-          Werkt als antioxidant
-          Geschikt voor vegetariërs


Conclusie
Carnitine heeft een vitamineachtige werking, komt in alle weefsels van het lichaam voor en is één van de lichaamsstoffen die bij het ouder worden afneemt. Suppletie kan uitkomst bieden voor sporters die intensief trainen, maar iedereen die op een veilige wijze meer energie wenst kan baat hebben bij carnitine.

Printversie L-carnitine verhoogt sportprestaties