Ketogene voeding vermindert craving bij alcoholverslaving

cravingUit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers van de National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism blijkt dat een ketogeen voedingspatroon craving bij mensen met een alcoholverslaving kan verminderen.

Behandelingen voor alcoholverslaving bestaan onder andere uit medicatie voor ontgifting en het verminderen van cravings, psychotherapie, ondersteunende groepstherapie en educatie. Succes van de behandeling hangt af van factoren zoals verslavingsernst en comorbiditeit. De huidige behandelingen voor alcoholverslaving zijn niet altijd effectief, waardoor er een behoefte bestaat aan nieuwe benaderingen. In een recent onderzoek is gekeken naar de potentiële voordelen van een ketogeen dieet bij de behandeling van alcoholverslaving.

Het ketogene dieet kan mogelijk de neurobiologische craving-signatuur (NSC; een patroon van hersenactiviteit dat geassocieerd wordt met craving of verlangen naar drugs of voedsel) geassocieerd met alcoholverslaving verminderen. Dit komt doordat het voedingspatroon de hersenenergie verschuift van glucose naar ketonlichamen, zoals β-hydroxybutyraat (BHB).

Een voorlopige analyse van MRI-scans van mensen met een alcoholverslaving toonde aan dat de mensen die het ketogeen dieet volgde, lagere NCS-responsen vertoonde dan de groep die het standaard Amerikaanse dieet volgde gedurende een drie weken durende interventie. Ook gaf deze groep mensen zelf vaker aan minder verlangen te hebben naar alcohol dan de controlegroep. Bovendien correleerden de NCS-responsen met de bloedniveaus van BHB, wat wijst op een mogelijke relatie tussen ketose en verminderde alcoholcraving.

Preklinische modellen en eerdere onderzoeken ondersteunen het idee dat een ketogeen-dieetinterventie alcoholgebruik en ontwenningsverschijnselen kan verminderen bij knaagdieren. De bevindingen uit dit kleinschalige klinische onderzoek zijn in lijn met de hypothese dat het ketogeen dieet een gunstig effect kan hebben op de neurobiologische mechanismen die ten grondslag liggen aan alcoholcraving.

Referentie:
Wiers CE, Manza P, Wang GJ, & Volkow ND. Ketogenic diet reduces a neurobiological craving signature in inpatients with alcohol use disorder. Frontiers in Nutrition 2024;11:1254341.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7001

Comments are closed.