L-carnitine effectief bij inspanning

woensdag, april 17, 2019 @ 01:04 PM

L-CarnitineSuppletie met L-carnitine verbetert de inspanningscapaciteit door zijn spilfunctie in de vetzuuroxidatie en het energiemetabolisme.

 

Wetenschappers van Tufts University en van een supplementenfabrikant publiceerden een review over het effect van L-carnitine. Hiervoor doorzochten ze de medische databank Pubmed en selecteerden 32 relevante studies waarin het effect van carnitinesuppletie bij atleten, gezonde proefpersonen en ouderen was onderzocht.

 

De studies tonen dat L-carnitine een gunstig effect heeft op de sportprestatie. Het verhoogt de maximale zuurstofopnamecapaciteit en bevordert het herstel na inspanning. L-carnitine gaat de vorming van vrije radicalen tegen en vermindert cellulaire schade. Hierdoor wordt spierschade voorkomen. Bovendien gaat een toename van de L-carnitineconcentratie in het bloedserum en de spieren gepaard met een betere doorbloeding en zuurstoftoevoer doordat het een gunstige invloed heeft op de endotheelfunctie. Bij ouderen gaat de suppletie van L-carnitine gepaard met een betere spiermassa, een vermindering van het lichaamsgewicht en een afname van fysieke en mentale vermoeidheid. Dierstudies suggereren dat L-carnitine de leeftijdsgebonden afname van de spiermassa kan tegengaan.

 

L-carnitine wordt vooral gebruikt door sporters, er is echter toenemend bewijs voor gunstige effecten van de stof bij ouderen.

 

Referentie:
Fielding R, Riede L, [..], Bellamine A. l-Carnitine Supplementation in Recovery after Exercise. Nutrients 2018; 10(3)

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.