Meer alzheimer door helicobacter-infectie?

helicobacter-pyloriUit recent onderzoek blijkt dat een Helicobacter pylori-infectie geassocieerd is met een 11% verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer (AD) bij personen van 50 jaar en ouder. Opmerkelijk is dat een decennium na het begin van de klinisch zichtbare Helicobacter pylori-infectie het risico op AD een piek bereikte van 24%.

De wetenschappers van dit populatie-onderzoek stelden een cohort samen van alle personen vanaf 50 jaar (1988–2017) zonder dementie in de Clinical Practice Research Datalink in het Verenigd Koninkrijk. Met behulp van een patiënt-controlebenadering matchten de onderzoekers elk nieuw geval van AD met 40 controles. Ze gebruikten ook salmonellose als een negatieve controle-blootstelling. Dat betekent dat ze salmonellose gebruikten als een factor waarvan bekend is dat deze niet geassocieerd is met het risico op AD.

Van de 4.262.092 personen zonder dementie ontwikkelden 40.455 personen AD na een gemiddelde follow-up van 11 jaar. Helicobacter pylori-infectie was gekoppeld aan een verhoogd risico op AD. Mensen met Helicobacter pylori-infectie hadden een 11% verhoogd risico op het ontwikkelen van AD in vergelijking met mensen zonder Helicobacter pylori-infectie bij personen van 50 jaar en ouder. Het risico op AD bereikte een piek van 24% een decennium na het begin van de infectie. Leeftijd en geslacht hadden geen invloed op de resultaten.

De auteurs merken op dat er meer goed ontworpen populatie-onderzoek nodig is om de huidige kennislacune aan te pakken en te kunnen bevestigen dat een Helicobacter pylori-infectie geassocieerd is met een verhoogd risico op AD.

Referentie:
Douros A, Ante Z, Fallone CA, et al. Clinically apparent Helicobacter pylori infection and the risk of incident Alzheimer’s disease: A population‐based nested case‐control study. Alzheimer’s Dement. 2023

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6967

Comments are closed.