Methionine en threonine voor betere hemoglobinestatus

hemoglobineDe bloedstatus verbeteren zonder ijzer in te nemen, het kan. Wanneer vrouwen samen met een ijzersupplement methionine en threonine innemen, dan verhoogt dat het hemoglobine-niveau beter dan ijzer alleen. Dat hebben Japanse onderzoekers vastgesteld bij 45 gezonde vrouwen jonger dan veertig.

Bloedarmoede is een wereldwijd probleem. In lage-inkomenslanden komt ze bij 33% van alle niet-zwangere vrouwen jonger dan 50 voor, maar ook in hoge-inkomenslanden treft ze 14% van die groep van vrouwen. In Japan zou de helft van jonge vrouwen ijzertekort hebben zonder bloedarmoede. IJzertekort kan aanleiding geven tot hoofdpijn, kortademigheid, verminderde prestaties en cognitieve klachten.

Toch is ijzersuppletie niet altijd de aangewezen oplossing, omdat ze snel tot klachten aan het maag-darmkanaal leiden. Een lagere dosis ijzer dan? Met suppletie van minder dan 20 mg extra ijzer per dag is het lastig om het ijzertekort op te lossen. In deze studie bevatte het testsupplement 6 mg ijzer (als citraat).

De aanmaak van rode bloedcellen hangt af van een voldoende aanvoer van eiwit. Mogelijk spelen methionine en threonine - twee essentiële aminozuren - een beperkende rol in de aanmaak van rode bloedcelellen. Beide aminozuren kunnen ijzer aan zich binden en wellicht zijn ze ook nodig voor ijzertransport en ijzerverwerking.

De doses bedroegen 200 mg voor methionine en 400 mg voor threonine. Op markers voor ijzerstatus had de interventie geen invloed, mogelijk omdat de behandeltermijn maar vier weken bedroeg.

Referentie:
Tateishi Y, Toyoda S, Murakami H et al. A short-term intervention of ingesting iron along with methionine and threonine leads to a higher hemoglobin level than that with iron alone in young healthy women: a randomized, double-blind, parallel-group, comparative study. Eur J Nutr. 2023; 62(7):3009-3019 doi:10.1007/s00394-023-03213-w

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6969

Comments are closed.