Microplastics in atherosclerotische plaques

microplasticsUit preklinisch onderzoek blijkt dat microplastics een mogelijke risicofactor zijn voor hart– en vaatziekten. In het gerenommeerde The New England Journal of Medicine hebben wetenschappers onlangs gepubliceerd over de aanwezigheid van micro- en nanoplastics in atherosclerotische plaques bij mensen.

Door middel van observationeel onderzoek is de mogelijke associatie onderzocht tussen microplastics en nanoplastics (MNPs) en het risico op cardiovasculaire aandoeningen. De studie werd uitgevoerd bij mensen met een vernauwing in de halsslagader die hiervoor chirurgie moesten ondergaan door middel van carotis endarteriectomie. Bij deze ingreep wordt de binnenste laag van de vaatwand verwijderd waarin zich de vernauwing bevindt. Onderzoekers hebben vervolgens gekeken naar de samenstelling van de verwijderde plaque.

Zij vonden de aanwezigheid van MNPs bij een aanzienlijk deel van de patiënten. Polyethyleen werd het meest gevonden, gevolgd door polyvinylchloride (PVC). Elektronenmicroscopie liet de aanwezigheid van zichtbare, gekartelde deeltjes in de plaque zien. De onderzoekers vonden verder dat patiënten met MNPs in hun plaque een significant hoger risico hadden op cardiovasculaire gebeurtenissen zoals myocardinfarct, beroerte of overlijden, vergeleken met degenen zonder detecteerbare MNPs.

Polyethyleen wordt veel gebruikt in verpakkingsmaterialen voor voedsel en dranken, zit in kleding en verschillende cosmetica en verzorgingsproducten. PVC wordt veel gebruikt in bouwmaterialen zoals vloerbedekking en vinyltegels. Slijtage van deze materialen leidt tot het vrijkomen van MNPs.

Referentie:
Marfella R, Prattichizzo F, Sardu C, et al. Microplastics and Nanoplastics in Atheromas and Cardiovascular Events. New England Journal of Medicine 2024;390(10):900-910

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7004

Comments are closed.