Nieuw onderzoek bevestigt gezondheidsrisico’s van laag alcoholgebruik

wijnGezondheidsprofessionals zouden hun cliënten moeten wijzen op de potentiële risico’s van alcoholgebruik, zelfs bij lage hoeveelheden. Verder zouden ze hun moeten adviseren om, indien zij kiezen voor consumptie, dit bij voorkeur te beperken tot wijn bij maaltijden. Dit is gebaseerd op nieuw onderzoek gepubliceerd in JAMA Network Open.

De gegevens voor deze studie zijn afkomstig uit de UK Biobank-cohortstudie, een prospectieve studie onder meer dan 500.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar. De analyse omvatte ruim 135.000 deelnemers boven de 60. Voormalige drinkers, bingedrinkers en niet-drinkers werden uitgesloten. De onderzoekers deelden de mensen in op basis van hun gemiddelde alcoholinname: incidenteel, laag risico, matig risico en hoog risico. Laag risico stond gelijk aan 2,86 tot 20 gram alcohol per dag voor mannen, en 2,86 tot 10 gram voor vrouwen. Hoog risico was meer dan 40 gram voor mannen en meer dan 20 gram voor vrouwen. De onderzoekers gingen uit van 14 gram alcohol voor een standaard-glas. Deelnemers werden gemiddeld 12,4 jaar gevolgd.

Zelfs laag alcoholgebruik blijkt het sterfterisico door kanker te verhogen, vooral bij mensen met gezondheids- of sociaal-economische risicofactoren. Bij hoog risico-alcoholgebruik vonden de onderzoekers verhoogde risico’s op sterfte door alle oorzaken, kanker en cardiovasculaire ziekten. Matig alcoholgebruik verhoogde het risico op sterfte door alle oorzaken en kanker. Bij afwezigheid van risicofactoren was laag of matig alcoholgebruik niet geassocieerd met verhoogd sterfterisico.

Tot slot was een voorkeur voor wijn en het drinken uitsluitend bij maaltijden geassocieerd met een kleine afname in sterfte door alle oorzaken, maar alleen bij mensen met gezondheids- of sociaal-economische risicofactoren. Kleine reducties in sterfte door kanker werden eveneens waargenomen bij het drinken alleen tijdens maaltijden in aanwezigheid van deze risicofactoren.

Een belangrijke beperking is dat incidentele drinkers, en niet niet-drinkers, als referentie werden gebruikt, wat de resultaten kan vertekenen. Eerdere studies hebben aangetoond dat niet-drinkers mogelijk een hoger risico op bepaalde gezondheidsproblemen hebben, wat de vergelijking kan vertekenen.

Referentie:
Ortolá R, Sotos-Prieto M, García-Esquinas E et al. Alcohol consumption patterns and mortality among older adults with health-related or socioeconomic risk factors. JAMA Netw open. 2024;7(8):e2424495–e2424495.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7351

Comments are closed.