Omega-3 bij adolescente depressie

omega3Volgens Chinees onderzoek verminderen omega-3-vetzuren de symptomen van depressie bij adolescenten die aan depressie lijden. Daarbij verbeteren ze ook hun cognitie. De gecontroleerde studie betrof 71 jongeren van 13 tot 24 die met de serotonine-opnameremmer paroxetine behandeld werden.

Een of zeven van de jongeren heeft mentale problemen, schrijven de onderzoekers, dus veilige en eenvoudige behandelingen zijn dringend nodig. Omega-3 en paroxetine zorgden hier voor een daling van 26 naar 12 punten op de Montgomery-Asberg-schaal (MADRS), paroxetine van 26 naar 18.

Cognitie werd vastgesteld met de Wechsler Memory Scale en de Montreal Cognitive Asssessment; beide scores verbeterden dankzij de toevoeging van de omega-3-vetzuren aan hun behandeling.

Als bijkomende test maten de onderzoekers de niacine-flushing-respons. Een beetje niacine wordt dan op de huid aangebracht, dat de huid doet opzwellen. Bij patiënten met depressie zou die flushingreactie moeizamer verlopen. Volgens deze studie was er een correlatie tussen de flushingreactie en de MADRS-score.

Deelnemers uit de omega-3-groep namen drie capsules met visolie per dag, goed voor 1941 mg EPA en 759 mg DHA. Elke deelnemer wist dat hij/zij omega-3 erbij nam, dus er kan sprake geweest zijn van een placebo-effect. De behandeling duurde 12 weken.

Referentie:
Li S, Li R, Hu X et al. Omega-3 supplementation improves depressive symptoms, cognitive function and niacin skin flushing response in adolescent depression: A randomized controlled clinical trial. J Affect Disord. 2024; 345:394-403 doi:10.1016/j.jad.2023.10.151

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7077

Comments are closed.