Paddenstoelen verbeteren immuniteit in de darm

paddenstoelenVezels uit paddenstoelen verhogen de productie van immunoglobuline A (IgA) en korteketen­vetzuren in de darmen van gezonde proefpersonen. Dat hebben Japanse onderzoekers bekendgemaakt na een vier weken durende, placebo-gecontroleerde interventiestudie. De helft van de deelnemers nam tabletten met extract van drie paddenstoelen die in Japan in trek zijn.

IgA is een immuunfactor die in interactie staat met de microbiota. Enerzijds kan IgA met pathogene bacteriën binden en hun groei verhinderen, anderzijds kunnen goedaardige bacteriën de IgA-productie stimuleren.

Volgens dit onderzoek was de toename in IgA het hoogst bij deelnemers met een hoger niveau van korteketen­vetzuren bij de aanvang van de studie. Korteketen­vetzuren zijn verteringsproducten van de darmbacteriën, die darmcellen als energiebron kunnen aanwenden. Grote verschuivingen in het profiel van metabolieten in de darmen waren er verder niet.

Paddenstoelen zijn een interessante bron van vezels, waar ook meerdere types van bètaglucanen toe behoren. De drie paddenstoelen waarmee het supplement vervaardigd was, waren Grifola frondosa (eikhaas, maitake), Pleurotus eryngii (disteloesterzwam, eringi) en Hypsizygus marmoreus (beukzwam, shimeji).

Referentie:
Nishimoto Y, Kawai J, Mori K et al. Dietary supplement of mushrooms promotes SCFA production and moderately associates with IgA production: A pilot clinical study. Front Nutr. 2022; 9:1078060 doi:10.3389/fnut.2022.1078060

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6540

Comments are closed.