PEA bij bovenste luchtweginfecties

luchtweginfectiesDe frequentie, duur en ernst van bovenste luchtweginfecties (URTIs) kunnen significant verminderd worden door het gebruik van palmitoylethanolamide (PEA). Dit blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Queensland, Australië.

Bovenste luchtweginfecties, waaronder de veelvoorkomende verkoudheid en griep, worden veroorzaakt door virussen en bacteriën. Palmitoylethanolamide (PEA) is een bioactieve stof waarvan eerder is aangetoond dat het veelbelovende resultaten biedt in de behandeling van URTIs. Deze studie had tot doel de effectiviteit van PEA te onderzoeken op de frequentie, duur en ernst van bovenste luchtweginfecties. Aan de studie namen 426 mensen deel die gedurende 12 weken dagelijks 300 mg PEA of een placebo (maltodextrine) innamen.

De groep die PEA gebruikte, had minder last van URTI-episodes in vergelijking met de placebogroep. Concreet werden 39 URTI-episodes gerapporteerd in de PEA-groep in vergelijking met 64 in de placebogroep. Deelnemers die PEA gebruikten, ondervonden daarnaast een significante vermindering van de ernst van URTI-symptomen, zoals keelpijn en hoesten.

De studie omvatte ook een evaluatie van de kwaliteit van leven met behulp van een gevalideerde vragenlijst. Hoewel de studie gericht was op URTIs, weerspiegelden de resultaten ook positieve effecten op de algehele gezondheid en welzijn van de deelnemers. De studie bevestigt dat PEA mogelijk effectief is in het verminderen van de frequentie, duur en ernst van bovenste luchtweginfecties.

Referentie:
Rao A, Skinner R & Briskey D. The Efficacy of Palmitoylethanolamide (Levagen+) on the Incidence and Symptoms of Upper Respiratory Tract Infection—A Double Blind, Randomised, Placebo-Controlled Trial. Nutrients 2023;15(20):4453.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6767

Comments are closed.