Rode peper doet vetten verbranden

peperCapsaïcine verhoogt de verbranding van calorieën in rust en tijdens lichamelijke inspanningen, en vermindert het lichaamsgewicht. Dat bewezen Indiase onderzoekers in een gecontroleerde studie. Ze vonden ook dat een hogere dosis meer effect had.

Na vier weken hadden deelnemers die 2 of 4 mg capsaïcine hadden genomen, vier tot vijf kilogram gewicht verloren. De lage dosis zorgde voor een toename in energieverbruik in rust van 195 kcal, de hoge dosis voor 300 kcal. Energieverbruik tijdens een oefening op de loopband steeg ook onder invloed van capsaïcine, respectievelijk met 277 en 330 kcal ten opzichte van de studieaanvang. In de groep die de hoge dosis nam, verdrievoudigde de vetoxidatie in rust. De toename van verbranding van vetten weerspiegelde zich in een daling van het respiratoir quotiënt.

Bijkomend nam het uithoudingsvermogen toe met 50% in de lage dosisgroep en met bijna 75% in de hoge dosisgroep (ten opzichte van placebo).

Ongeveer honderd deelnemers met overwicht namen micro-gellules met placebo, 2 mg of 4 mg capsaïcinoïden. Het testproduct bestond uit 2% capsaïcinoïden, dat naast capsaïcine ook dihydrocapsaïcine en nordihydrocapsaïcine bevat. De actieve stoffen zaten verwerkt in een gel verwerkt tot 'pareltjes'. Op die manier konden deelnemers het onderscheid niet maken tussen placebo en capscaïcine-houdende gellules.

Rode pepers kunnen te pikant zijn om voldoende van binnen te nemen. De onderzoekers maken zich sterk dat hun formule voor een tragere opname en geduriger effect zorgt. Klachten zoals hartkloppingen, buikpijn of misselijkheid bleven grotendeels achterwege, al raden de onderzoekers aan om het supplement niet op een lege maag te nemen.

Referentie:
Roopashree N, Syam DS, Krishnakumar IM et al. A natural sustained-intestinal release formulation of red chili pepper extracted capsaicinoids (Capsifen®) safely modulates energy balance and endurance performance: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Front Nutr. 2024; 11:1348328 doi:10.3389/fnut.2024.1348328

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7363

Comments are closed.