Soja-isoflavonen verlagen de bloeddruk

soja-isoflavonenbloeddrukWetenschappers concludeerden uit elf studies dat soja-isoflavonen de bloeddruk verlagen. Bloeddrukverlaging werd enkel behaald bij mensen met bloeddrukverhoging (hypertensie); op een normale bloeddruk heeft het dus geen effect. De bloeddrukverlaging was vergelijkbaar met het effect van bloeddrukverlagende middelen die artsen voorschrijven zoals bètablokkers.

Soja-isoflavonen zijn stoffen uit soja die op oestrogeen lijken. Wetenschappers vermoeden dat de gunstige effecten van soja-isoflavonen bij het herstel van de bloedvaten gezocht moeten worden.

Referenties:
X.X. Liu, S.H. Li, J.Z. Chen, K. Sun, X.J. Wang, X.G. Wang, R.T. Hui. Effect of soy isoflavones on blood pressure: A meta-analysis of randomized controlled trials,
Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, Volume 22, Issue 6, doi.org/10.1016/j.numecd.2010.09.006.
Lei L, Hui S, Chen Y, Yan H, Yang J, Tong S. Effect of soy isoflavone supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr J. 2024 Mar 7;23(1):32. doi: 10.1186/s12937-024-00932-6. Erratum in: Nutr J. 2024 May 17;23(1):53. doi: 10.1186/s12937-024-00941-5

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.