6207_hardlopen2703-webOnder jongeren komen slaapstoornissen veel voor, terwijl slaap ook voor deze leeftijdsgroep essentieel is voor een goede gezondheid. Kan stevig sporten hen helpen om beter te slapen? Denk hierbij aan sporten die een hoog zuurstofgebruik vragen, zoals hardlopen (met meer dan 10 km per uur), zwemmen, voetballen en touwtjespringen.

Voor dit onderzoek zijn de gegevens verzameld van in totaal 171.233 respondenten van 11, 13 en 15 jaar. De ingevulde vragenlijsten werden geanalyseerd en gaven inzicht in slaapproblemen en in de frequentie van sporten op hoge intensiteit.

Uit de analyse bleek dat de helft van de adolescenten geen slaapproblemen had, terwijl 12,3 procent wel dagelijks slaapproblemen ervoer. Van de adolescenten nam 17,1 procent dagelijks deel aan sporten op hoge intensiteit, voor 6,4 procent gold dat zij nooit aan dergelijke activiteiten deelnamen. De studie vond een positieve associatie tussen de frequentie per week van sporten op hoge intensiteit en minder slaapproblemen, vooral onder jonge mannen. Voor vrouwen was de relatie minder duidelijk.

De wetenschappers concluderen dat intensief sporten effectief kan zijn om slaapproblemen bij adolescenten te verminderen. Het is wel van cruciaal belang, geven zij hierbij aan, om goed rekening te houden met de leeftijd en geslacht voor het bepalen van de frequentie van trainingen.

Referentie:
Zhou, Z., & et al. (2024). Frequency of Vigorous physical activity and sleep difficulty in adolescents: A multiply-country cross-sectional study. Complementary Therapies in Clinical Practice, 101843.

Bron: https://www.vnig.nl/nieuws/wetenschap/stevig-sporten-helpt-adolescenten-beter-te-slapen