Synbiotica ondersteunend bij psychiatrische medicatie

SynbioticaMensen met ernstige psychische aandoeningen, zoals chronische depressie en schizofrenie, hebben een verhoogd risico op obesitas en stofwisselingsproblemen. Een belangrijke bijdragende factor hieraan zijn de medicijngroepen van antipsychotica en antidepressiva. Deze medicijnen hebben bijwerkingen, zoals verhoogde eetlust en gewichtstoename. Dit zorgt er tevens voor dat voedingsadviezen beperkt effect hebben. Metabole bijwerkingen is een veelvoorkomende reden voor patiënten om hun medicatie te stoppen. Het gebruik van een combinatie van pre- en probiotica (synbiotica) zou mogelijk deze bijwerkingen kunnen verminderen.

Vier studies onderzochten het effect van pre- en probiotica op gewichtstoename en metabole bijwerkingen bij patiënten met schizofrenie of bipolaire stoornissen die psychiatrische medicatie gebruikten. In twee studies met alleen probiotica werd geen significant effect op het lichaamsgewicht gevonden. Echter, inname van synbiotica resulteerde in een significante vermindering van gewichtstoename en een verbetering van andere metabole parameters. De wetenschappers schreven dit effect toe aan verschuivingen in de darmmicrobiota naar gunstigere bacteriestammen.

Leefstijlinterventies, zoals voedingsadvies, hebben beperkt effect omdat de gewichtstoename een bijwerking van de medicijnen is. Gebruik van metformine (een antidiabeticum) heeft positieve effecten op het gewicht van patiënten met antipsychotica laten zien, evenals GLP-1 agonisten. Echter, deze medicijnen kennen ook bijwerkingen en worden daarom met terughoudendheid ingezet. Pre- en probiotica werden in de onderzoeken goed verdragen en gaven soms lichte bijwerkingen van voorbijgaande aard. Synbiotica zijn daarmee een veelbelovende aanvulling bij behandeling met antipsychotica en antidepressiva.

Referentie:
Mötteli, S., Vetter, S., Colla, M., & et al. (2024). Are probiotics effective in reducing the metabolic side effects of psychiatric medication? A scoping review of evidence from clinical studies. Translational Psychiatry, 14(1):26.

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/synbiotica-ondersteunend-bij-psychiatrische-medicatie

Comments are closed.