Twintig minuten natuur verlaagt stresshormoon

donderdag, mei 2, 2019 @ 01:05 PM

natuurTwintig minuten in de natuur vertoeven is een efficiënte manier om het cortisolniveau te verlagen. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Michigan die stadsmensen opdroegen om minstens drie keer per week de natuur te gaan opzoeken. De deelnemers mochten zelf kiezen hoeveel tijd ze in de natuur doorbrachten. De sterkste daling vonden de onderzoekers bij deelnemers die tussen 20 en 30 minuten contact hadden met natuur. Langere periodes brengen het cortisolniveau nog verder naar beneden, maar niet meer zo efficiënt.

 

Deelnemers mochten tijdstip, locatie en duur zelf kiezen, zolang het maar overdag was. Ze mochten niet sporten, een boek lezen of smartphone gebruiken. Vier keer moesten ze hun speekselstalen binnenbrengen, genomen vlak voor en vlak na een natuurervaring. Daaruit bleek dat natuur het cortisolniveau met 20% verlaagt, bovenop de cortisoldaling die normaal plaatsvindt tijdens die periode van de dag. De onderzoekers hebben ook alfa-amylase in het speeksel gemeten. Ook dat niveau daalde, maar enkel bij deelnemers die hun tijd in de natuur al wandelend doorbrachten.

 

Zorgverleners kunnen dus op basis van deze studie een dosis ‘natuur’ voorschrijven die voor de patiënt praktisch haalbaar is. Voor stadsarchitecten is deze informatie erg belangrijk. Mensen gaan steeds meer in steden wonen, iedereen zou dus vlakbij een uitnodigend park in de buurt moeten hebben.

 

Referentie:
Hunter MR, Gillespie BW, Yu-Pu Chen S. Urban nature experiences reduce stress in the context of daily life based on salivary biomarkers. Front Psychol. 04 April 2019

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4310

Comments are closed.