Uitleg van goede probiotica

ProbioticaIn ons darmkanaal leven zo’n 100.000 miljard (1014) bacteriën, ruim een kg! Dit is ongeveer tien keer zoveel als het totaal aantal cellen van het menselijk lichaam! Een belangrijk deel van onze gezondheid - met name de afweer - hangt af van het samenspel tussen probiotica (de gunstige bacteriën - onze vrienden), en pathogenen (de ziekmakende bacteriën - onze “vijanden”). Een gezonde evenwichtige darmflora is daarom absoluut noodzakelijk voor een goede gezondheid.

 

Probiotica kent vele toepassingen. Zo is probiotica aan te raden bij mensen met lactose intolerantie. De probiotische stammen produceren lactase waardoor lactose afgebroken kan worden.
Ook de groei van de Candida (gist - schimmel) wordt tegen gegaan door bepaalde probiotica stammen, zoals de acidophilus.

 

Probiotica verminderen de bijwerkingen van antibiotica en kunnen diarree veroorzaakt door antibiotica verminderen of voorkomen. Ook reizigersdiarree wordt tegen gegaan door probiotica.

 

Bovendien worden vitaminen, mineralen en kruiden beter (optimaler) opgenomen bij een goede darmflora.

 

Om effectief te kunnen werken moet een probioticum per sachet minstens enkele miljarden bacteriekiemen bevatten. Dit omdat er altijd een deel van de bacteriën dood gaat - door inwerking van maagzuur en galzuren -voordat ze in de darm terechtkomen. Een goed product bevat meerdere soorten bacteriën, zowel lactobacillen als bifidobacteriën, het liefst een breed spectrum van beiden.
Voeding voor de gunstige bacteriën (prebiotica) zijn voedingsvezels. Vooral goed zijn groenten die onder de grond groeien, bijvoorbeeld wortels, uien, knolselderij en zoete aardappelen. Een goed probioticum bevat reeds prebiotica zoals inuline en Fructo Oligo Sachariden (FOS).


Probiotica:

- versterken het immuunsysteem
- hebben een anti schimmel, gist en virus werking
- bestrijden pathogenen
- helpen voedsel te verteren
- verminderen (voedsel) allergieën


Conclusie

Onze darmflora is van groot belang voor onze gezondheid, en dan met name voor de afweer (immuunsysteem). Een goed probioticum bevat meerdere soorten gunstige bacteriën en tevens prebiotica.

Printversie Uitleg van goede probiotica