Veiligheid cranberry tijdens zwangerschap

Jodium zwangerTijdens de zwangerschap kunnen vrouwen sneller of vaker een blaasontsteking krijgen.
Cranberrysupplementen behoren tot de meest gebruikte kruidensupplementen tijdens de zwangerschap. Amerikaanse onderzoekers hebben nu nader in beeld gebracht of het gebruik hiervan veilig is voor de zwangerschapsuitkomst. Dit werd gedaan door middel van een systematische review van gepubliceerde klinische studies.

Een onbehandelde blaasontsteking kan leiden tot een nier-bekkenontsteking, wat risico’s kan geven voor de moeder en het ongeboren kind. Bovendien kan een blaasontsteking in het laatste trimester vervroegd weeën opwekken.

De onderzoekers evalueerden de resultaten van twee gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studies (in totaal 237 zwangere vrouwen) en gegevens afkomstig van een cohortstudie. In totaal waren er 1156 zwangere vrouwen betrokken bij deze evaluatie.
In een van twee klinische studies werd het effect van cranberrysap bekeken tijdens de zwangerschap, in de andere studie werd gebruik gemaakt van cranberrycapsules. De cohortstudie betrof de Norwegian mother and child prospective cohort study (MoBa).
In alle drie de studies werden gegevens verzameld over de veiligheid van het gebruik van cranberry’s en het effect op de zwangerschapsuitkomst. Diverse parameters werden vastgelegd, waaronder vaginale bloeding bij de moeder, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, lage Apgar score bij de pasgeborene, geboorteafwijkingen, en doodgeboorte [1].

Geen veiligheidsrisico’s

Uiteindelijk konden de gegevens van in totaal 1046 vrouwen gebruikt worden voor de evaluatie van de veiligheid van het gebruik van cranberryproducten tijdens de zwangerschap.

Uit de data kwam geen toegenomen veiligheidsrisico naar voren en ook geen toegenomen risico op geboorteafwijkingen, vaginale bloeding en neonatale complicaties [1].
De cranberrycapsules werden goed verdragen, in tegenstelling tot het sap. Bijna een kwart van de vrouwen stopte met het nemen van het sap vanwege gastro-intestinale onverdraagbaarheid.

Gunstige effecten cranberry’s

Een interessant aspect van cranberry’s is dat bepaalde inhoudsstoffen (in vitro) resistentievorming kunnen verminderen van Escherichia coli-bacteriën, die het vaakst een blaasontsteking veroorzaken. Behalve tegen E. coli vertonen cranberry-extracten ook antibacteriële activiteit tegen andere uropathogene bacteriën, zoals Enterococcus faecalisStaphylococcus-soorten en Pseudomonas aeruginosa [1].
Daarnaast beschermt cranberrypoeder (in vitro) de slijmvlies-barrière van de urinewegen tegen schade, die uropathogene E. coli-bacteriën kunnen veroorzaken tijdens een urineweginfectie. D-mannose, een belangrijke component van cranberry’s en ibuprofen (een ontstekingsremmer), hadden hierbij geen effect [2]. Verder heeft het gebruik van cranberrysupplementen een gunstig effect op de darmmicrobiota en de productie van korte-keten vetzuren [1].

Complex aan actieve stoffen

Het is nog onduidelijk welke dosis van (gestandaardiseerde) cranberrysupplementen nodig zou zijn voor een optimaal effect tijdens de zwangerschap.
Hoewel een complex aan inhoudsstoffen bijdraagt aan het effect van cranberry’s, worden type A proanthocyanidinen (PAC’s) door sommigen nog steeds beschouwd als de belangrijkste werkzame stoffen. Studies laten echter zien dat het gehalte aan PAC’s niet allesbepalend is. Er is geen verschil in effect aangetoond tussen een laag, gematigd of hoog gehalte aan PAC’s [3].

Referenties:

  1. Bolgarina Z, Gonzalez-Gonzalez LF, Rodroiguez GV, et al. Cranberry Supplements for Urinary Tract Infection Prophylaxis in Pregnant Women: A Systematic Review of Clinical Trials and Observational Studies on Efficacy, Acceptability, Outcomes Measurement Methods, and Studies’ Feasibility. Cureus. 2023 Oct 9;15(10):e46738. Erratum in: Cureus. 2023 Oct 16;15(10):c140.
  2. Konesan J, Wang J, Moore KH, et al. Cranberry, but not D-mannose and ibuprofen, prevents against uropathogenic Escherichia coli-induced cell damage and cell death in MDCK cells. Front Microbiol. 2023 Nov 30;14:1319785.
  3. Williams G, Hahn D, Stephens JH, et al. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database of Systematic Reviews 2023, Issue 4. Art. No.: CD001321.

Bron: Springfield Nutra

Comments are closed.