Vitamine D3 van groot belang!

Vitamone D foto sfeer

Naast een gezond voedingspatroon is zonlicht van belang voor optimale gezondheid. We hebben het lichtspectrum van de zon nodig voor onze stemming en welbevinden. Daarnaast produceren de UV-B stralen uit zonlicht via onze huid vitamine D.

 

Eigenlijk is vitamine D helemaal geen vitamine, maar een (pro)hormoon. Hormonen zijn zeer belangrijke regelstoffen. Waar vitaminen en mineralen vergeleken kunnen worden met druk en draaiknopjes op een mengpaneel, zijn de hormonen de master switches. Als onze gezondheid de muziek is en vitamine D de master switch van het volume is, heeft dit natuurlijk een zeer grote invloed! Met andere woorden; als we gezond eten, bewegen en extra vitaminen en mineralen innemen met voedingssupplementen, maar onze vitamine-D-waarde is te laag zullen we nooit optimale gezondheid bereiken en ervaren.

 

Hoewel blootstelling van onze huid aan de zon (géén zonnebrandcrème en niet verbranden!) de beste manier is om vitamine D op te doen is dit in Nederland per jaar slechts een paar maanden mogelijk. Tot een paar generaties terug namen mensen in de winter levertraan, een rijke bron van vitamine D, maar vooral A (Retinol). Tegenwoordig kunnen we beter geen levertraan, maar enkel pure vitamine D3 (cholecalciferol) nemen.

 

Maar wat is nu een goed supplement? Waar moeten we op letten? Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Druppels of softgels vitamine D in een basis van olijfolie of MCT-olie (kokos) zijn het beste.
De dosering die als onderhoud aanbevolen is ligt op 4000 IE per dag. IE staat voor Internationale Eenheden, omgerekend is dit 100 microgram (mcg) vitamine D3.
Bij een tekort zijn therapeutische doseringen nodig die velen malen hoger liggen.

 

Vitamine D3:
- Essentieel voor ons immuunsysteem en welbevinden
- Breed spectrum en gezondheidsbevorderende eigenschappen
- Geschikt voor dagelijks gebruik
- Gratis aangemaakt vanuit zonlicht

 

Conclusie

Vitamine D is van groot belang voor onze gezondheid. Onze huid krijgt te weinig blootstelling aan de zon, en slechts een paar maanden per jaar is de zon krachtig genoeg om vitamine D aan te maken. Suppletie is daarom essentieel!

Printversie Vitamine D3 van groot belang!