Vitamine K tegen vasculaire calcificatie

vasculaire-calcificatieVasculaire calcificatie voorspelt onafhankelijk morbiditeit en mortaliteit in ziekten zoals hart- en vaatziekten en chronische nierziekten. Vasculaire calcificatie leidt onder andere tot atherosclerotische plaque-rupturen en trombose. Vitamine K-suppletie biedt een kosteneffectieve, veilige behandelingsoptie voor het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en het verminderen van vasculaire calcificatie.

Vasculaire calcificatie is een ontstekingsproces waarbij pro-inflammatoire cytokines zoals interleukine-1, interleukine-6 en tumornecros factor-α betrokken zijn. Vitamine K is essentieel voor de activatie van eiwitten die betrokken zijn bij de remming van vasculaire calcificatie, waaronder matrix Gla-eiwitten (MGP), growth arrest-specific 6 (Gas 6) en Gla-rijk eiwit (GRP). MGP is een belangrijke remmer van weefselverkalking en vitamine K kan de voortgang van vasculaire calcificatie vertragen door de MGP-activiteit te verhogen.

Vitamine K-suppletie kan daarmee een eenvoudige, veilige preventieve strategie bieden voor vasculaire calcificatie, vooral bij mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekte, en vitamine K-tekort. Recente meta-analyses geven aan dat vitamine K-suppletie vooral coronair arteriële calcificatie kan verminderen. Doseringen varieerden van 90 tot 400 mcg vitamine K2 per dag (soms ook ingenomen als 2000 mcg drie keer per week) en 1-10 mg vitamine K1. Vitamine K-suppletie geeft verder weinig bijwerkingen. Een vitamine K-tekort komt veel voor bij mensen met een hoog risico op hart-, vaat en nierziekte, waardoor vitamine K-suppletie een potentieel gunstige langetermijnstrategie is voor het verbeteren van de vasculaire gezondheid en het verminderen van vasculaire calcificatie in het bijzonder.

Referentie:
Li T, Wang Y & Tu WP. Vitamin K supplementation and vascular calcification: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Frontiers in Nutrition 2023;10: 1115069.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6762

Comments are closed.