Vitamine K verbetert insulinegevoeligheid, meta-analyse

vit_kVolgens een meta-analyse kan suppletie van vitamine K de insulinegevoeligheid verbeteren. Het effect van vitamine K2 is daarbij groter dan dat van vitamine K1. Op andere metabole markers - lichaamsgewicht, C-reactief proteïne, glucosemetabolisme en serumlipiden - had vitamine K geen signficant effect.

De voornaamste conclusie is dat de waarnemingen rond vitamine K-suppletie zeer variabel zijn. Dat komt omdat geen enkele van de 17 weerhouden studies op elkaar lijken. Betrokken deelnemers hadden diabetes, prediabetes, nierproblemen, PCOS, vaatziekte, reuma of waren gezond. De dosis vitamine K varieerde bovendien van 0,09 tot 10 mg per dag. De kwaliteit van de studies was behoorlijk.

De studies gebeurden in het kader van recente bevindingen rond biochemische processen waarin vitamine K als cofactor optreedt. Vooral bekend zijn processen nodig voor calciummetabolisme, onder meer in de botten, maar blijkbaar zijn gelijkaardige processen ook betrokken in het glucosemetabolisme en ontsteking. Vitamine K kan bovendien niet los gezien worden van vitamine D.

Het komt er dus op aan om op zoek te gaan naar deelnemersgroepen die meer baat hebben bij een betere vitamine K-status.

Referentie:
Zhao QY, Li Q, Hasan Rashedi M et al. The effect of vitamin K supplementation on cardiovascular risk factors: a systematic review and meta-analysis. J Nutr Sci. 2024; 13:e3 doi:10.1017/jns.2023.106

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6970

Comments are closed.