Vitaminen in de preventie van beroerte

stroke-vitaminVolgens een Indiase netwerk-meta-analyse hebben enkele voedingsstoffen troeven om preventief een beroerte tegen te gaan. Het zou gaan om vitamine A, B-complex, vitamine B6, foliumzuur, vitamine C en D. De onderzoekers distilleerden hun uitkomsten uit een selectie van 17 interventiestudies en 39 cohortstudies.

De schatting is dat vitamine D het optreden van een beroerte met 27% kan verminderen, vitamine C met 23%, vitamine B6 met 21%, vitamine A met 19%, foliumzuur met 14% en B-vitamine-complex met 15%. Voor vitamine B2, vitamine E en vitamine B12 konden er geen significante verbanden gevonden worden.

Al die vitaminen hebben een specifieke rol voor de vasculaire gezondheid. Vitamine A stabiliseert plasques en regelt inflammatie. B-vitaminen zoals foliumzuur en B6 verminderen de risicomarker homocysteïne en werden al vaker bestudeerd in het kader van beroertepreventie. De onderzoekers noemen de hoeveelheid vitamine C in de bloedsomloop zelfs een betrouwbare indicator om het risico op beroerte in te schatten.

De meta-analyse was een mix van interventie- en bevolkingsstudies van diverse makelij. De heterogeniteit was dus erg groot. De bevindingen zijn opmerkenswaardig en zetten kracht bij aan de argumentatie rond het nut van vitaminen in de preventie van een beroerte, schrijven de onderzoekers. Hun resultaten moeten richtinggevend zijn om nieuwe studies rond vitamine-suppletie op te zetten.

Referentie:
Tripathi S, Nath M, Misra S, Kumar P. From A to E: Uniting vitamins against stroke risk-A systematic review and network meta-analysis. Eur J Clin Invest. 2024 Jan 30:e14165

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7028

Comments are closed.