Vlierbes-extract gunstig voor darmmicrobiota

Black-elderberryVlierbes wordt vaak gezien als 'immuunkruid'. Nieuw onderzoek in het Journal of Personalized Medicine toont aan dat deze polyfenolrijke bes ook indrukwekkende voordelen biedt voor de darmgezondheid. Wellicht is dit prebiotische effect onderdeel van de immuumversterkende eigenschappen van de vlierbes.

De studie werd opgezet om de effecten van een gestandaardiseerd en gepatenteerd vlierbes- extract op de menselijke darmmicrobiota te evalueren. Voor de studie kregen dertig deelnemers (18-50 jaar) gedurende zes weken tweemaal daags 300 mg van het extract toegediend.

Aan het einde van de studie bleek dat het vlierbessenextract diepgaande veranderingen teweegbracht in de microbiële diversiteit. Bovendien resulteerde het gebruik van dit kruidenextract in verhoogde niveaus van Akkermansia muciniphila, een belangrijke darmbacteriestam die in verband wordt gebracht met optimale gezondheid. Tijdens de studie werden geen bijwerkingen gemeld.

Dit resultaat is in overeenstemming met het toegenomen begrip over de relatie tussen darmgezondheid en immuungezondheid. Andere studies hebben de immuunversterkende en antivirale eigenschappen van het extract aangetoond. Mogelijk speelt vlierbes een rol in de verbinding tussen immuunsysteem en darmen. Het onderzoek leverde in elk geval overtuigend bewijs voor de prebiotische eigenschappen van een polyfenolrijk extract van zwarte vlierbessen bij gezonde personen.

Referentie:
Reider S, Watschinger C, Längle J, et al. Short-and Long-Term Effects of a Prebiotic Intervention with Polyphenols Extracted from European Black Elderberry—Sustained Expansion of Akkermansia spp. Journal of Personalized Medicine, 2022, vol. 12, no 9, p. 1479.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6285

Comments are closed.