Wat is een goede Multi ?

Naast een gezond voedingspatroon valt een multivitamine onder de basissuppletie. Daarbij kan een multi als een verzekering worden gezien om tekorten van vitaminen, mineralen en sporenelementen te voorkomen.
Maar wat is nu een goede multi? En waar moet een (top)sporter op letten?

 

Om een optimale sportprestatie te leveren zijn diverse nutriënten van groot belang. Zoals ijzer, een mineraal wat regelmatig tekort komt bij sporters. IJzer ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen (erytrocyten) en helpt zo bij het zuurstoftransport, wat de (duur)sportprestatie ten goede komt.
Chroom is van belang voor de stofwisseling van koolhydraten, maar ook van eiwitten en vetten. Voor sporters die een hoge koolhydraat inname hebben is voldoende chroom inname belangrijk om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Vitamine C is een krachtige antioxidant en valt volgens het NOC*NSF onder de supplementen met bewezen werkzame werking in de context van topsport. Naar oordeel van het NOC*NSF Team Voeding en het Olympisch Medisch Panel.

 

Zink, calcium, vitamine A, E, D3 en bètacaroteen staan ook op deze lijst, en dienen dus aanwezig te zijn in een goede multivitamine voor topsporters.

 

MultiDan is het nog belangrijk te letten op dopingcontroles. NZVT is een systeem dat voedingssupplementen volgens bijzondere kwaliteitseisen controleert op dopinggerelateerde stoffen, om het risico op een positieve dopingcontrole bij topsporters te minimaliseren.

 


Een goede multi:

- Gegarandeerd dopingvrij (NZVT)
- Veilige en effectieve dosering
- Breed spectrum en goede verhouding inhoudsstoffen
- Geschikt voor dagelijks gebruik
- Vrij van suiker, gluten, gist, lactose, smaakstoffen en conserveringsmiddelen


Conclusie

Een goede multi is essentieel naast een gezond voedingspatroon. Een multivitamine is de optimale basisaanvulling voor (top)sporters, om zo de sportprestatie te bevorderen en de gezondheid te optimaliseren.

Printversie Wat is een goede multi