Whey proteïne met magnesium en vitamine B6

Whey eiwitIn het menselijk lichaam vormen de spieren een belangrijk te beïnvloeden onderdeel. De meeste sporters zijn het grootste deel van hun training aan de slag om hun spieren te versterken.
Maar ook de recreatieve sporter, en zelfs iemand die nauwelijks sport, heeft spieren nodig die het lichaam laten functioneren.

 

Eiwit is een essentieel onderdeel om spieren op te bouwen. Eiwitten, of proteïne, komen voor in vlees, vis, gevogelte, eieren en melk. Maar ook graan, peulvruchten, noten en paddenstoelen bevatten eiwit. Waarom dan toch aandacht voor het aanvullen van eiwitten als het in zoveel voedingsproducten voorkomt? De eiwitstofwisseling in ons lichaam is meestal in een redelijk evenwicht. Maar als de balans uit evenwicht raakt, bijvoorbeeld tijdens een sportinspanning, is aanvulling noodzakelijk.
(Top)sporters kennen het belang van een goede regulering van opbouw en afbraak van het lichaamseigen eiwit omdat de spieren worden afgebroken wanneer de koolhydraat reserves (glycogeen) opraken. Extra aanvulling is dan van belang. Maar aanvulling in de vorm van de genoemde etenswaren is nauwelijks haalbaar, nog los van de neveneffecten als de vertering.
Welke vorm van suppleren is dan wel haalbaar?

 

Van alle eiwitbronnen is whey eiwit het rijkst aan BCAA’s (Branched Chain Amino Acids) die de eiwithuishouding reguleren. Deze korte keten aminozuren zijn belangrijk om spierafbraak tegen te gaan. Een vaak gestelde vraag is of je te veel kan innemen. Whey is een natuurlijk product waarvan het overschot op natuurlijke wijze wordt afgevoerd. Het kan voorkomen dat het verwerken van de extra eiwitten lastig is. Dan kan een enzymcomplex uitkomst bieden. Hiermee worden de eiwitten afgebroken als een schaar die een kralenketting doorknipt. Aan sommige whey proteïne producten zijn reeds enzymen toegevoegd.

 

Suppleren van eiwit alleen is meestal niet voldoende omdat het ook nog in de spieren moet worden opgenomen. Aanvulling met L-glutamine, een aminozuur, is gewenst omdat het:
- Spierafbraak tegengaat.
- De eiwitsynthese verbetert.
- Het celvolume vergroot.
- De groeihormoonuitstoot verhoogt.
- het immuunsysteem in goede conditie houdt.
- Een belangrijke brandstof is voor het darmepitheel.
- Een bufferfunctie vormt voor zuren.

 

Glutamine komt voor in producten als kwark, vlees en eieren en in mindere mate soja, tarwe, spinazie, bonen en koolsoorten.

 

Bij ruim 300 enzymatische processen, waaronder die in de spiervorming, is magnesium betrokken. Daarnaast speelt magnesium een belangrijke rol bij het spierherstel. Omdat vitamine B6 een belangrijke cofactor is in de magnesiumstofwisseling bevat een magnesiumsupplement vaak B6.


Conclusie

Whey proteïne is een zinvolle aanvulling voor (top)sporters op de voeding. Het is rijk aan BCAA’s en L-glutamine die zorgen voor een goede ontwikkeling van de spieren. Magnesium en vitamine B6 zijn een goede aanvulling op whey om de processen van de stofwisseling soepel te laten verlopen.

 

Printversie Whey proteïne met magnesium en vitamine B6