Zwartebessensap beschermt bloedvaten tegen vet

zwarte_bessenHet drinken van zwartebessensap (cassis) verhindert de negatieve gevolgen van twee vetrijke maaltijden. Britse onderzoekers zagen dat de bloedvaten hierdoor soepel bleven werken, en dat de plakkerigheid van de bloedplaatjes en de neiging tot ontsteking verminderd waren. Mogelijk was er bij de gezonde proefpersonen ook een significant effect op de bloeddruk.

Het vetrijke ontbijt bestond uit twee croissants met boter (52 g vet) en als lunch werd een broodje kaas, zoute chips en twee boterrijke zandkoekjes geserveerd (30 g vet). Die maaltijden belasten normaal de bloedvaten, maar niet wanneer er flavonoïden zoals anthocyaninen erbij genomen worden. Daarvoor werd  tijdens het ontbijt 200 ml sap van zwarte bes gedronken, met 744 mg polyfenolen.

De onderzoekers vonden dat de totale flow-mediated dilation (FMD) verminderd was dankzij de zwarte bessen. Die zou een indicatie zijn voor de soepelheid van de bloedvaten en werd op drie verschillende tijdstippen gemeten, tot zes uren na de interventie. Labo-analyse van de bloedplaatjes toonde aan dat ze minder reactief waren en de toename van de ontstekingsmarker IL8 werd volledig onderdrukt.

De effecten op de bloeddruk waren ambivalent, met een trend voor daling in diastole-bloeddruk. Interessant was dat hoe meer metabolieten van zwarte bes in het bloed gemeten werden, hoe lager de bloeddruk was (systole en diastole). Het metaboliet dat het best correleerde met FMD, bleek hippuurzuur te zijn, al correleerde hippuurzuur niet met bloeddruk.

Niet de anthocyaninen zelf hebben dus effect op de bloedvaten, wel zijn vooral hun metabolieten bioactief. De FMD (acuut) was zes uren later minstens 1% hoger in de zwartebessengroep dan in de placebogroep, en was 1% hoger dan de aanvangssituatie. Een 1%-toename in FMD (chronisch) komt overeen met een 13%-reductie in cardiovasculaire accidenten. Acute effecten op de bloedvaten zouden na verloop van tijd wel afzwakken.

Referentie:

Amini AM, Zhou R, Austermann K et al. Acute Effects of an Anthocyanin-Rich Blackcurrant Beverage on Markers of Cardiovascular Disease Risk in Healthy Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Trial. J Nutr. 2025; 155(7):2275-2289 doi:10.1016/j.tjnut.2025.05.017

Bron: https://nieuw.voedingsgeneeskunde.nl/nieuwsbrief-591/zwartebessensap-beschermt-bloedvaten-tegen-vet

Comments are closed.