

In dit realistische crossover-onderzoek kregen 55 volwassenen gedurende acht weken ofwel een dieet met voornamelijk minimaal bewerkte voeding, ofwel een dieet met ultrabewerkte producten. Na een pauze wisselden de groepen van dieet. Het resultaat was duidelijk: na de periode met minimaal bewerkte voeding verloren deelnemers gemiddeld ruim twee procent van hun lichaamsgewicht, tegenover net iets meer dan één procent tijdens de ultrabewerkte fase.
Het gewichtsverlies ging gepaard met minder eetlust en eetdrang en bestond vooral uit vet en lichaamswater, zonder verlies van spiermassa. De onderzoekers concluderen dat niet alleen de voedingsstoffen zelf, maar vooral de mate van bewerking van het voedsel een doorslaggevende rol speelt bij gezond gewichtsverlies.
OrthoFyto publiceerde in het eerste nummer van dit jaar het artikel Verslaving aan ultrabewerkte voeding, geschreven door Cindy de Waard, waarin uitgebreider in wordt gegaan op hoe ultrabewerkte voeding gewichtstoename in de hand werkt. Dit artikel wordt u tijdelijk gratis aangeboden: www.orthofyto.com/verslaving-aan-ultrabewerkte-voeding.
Referentie:
Dicken, S. J. & et al. (2025). Ultraprocessed or minimally processed diets following healthy dietary guidelines on weight and cardiometabolic health: a randomized, crossover trial. Nature Medicine. DOI: 10.1038/s41591-025-03842-0