B-vitamines zinvol bij antidepressiva

donderdag, juni 16, 2016 @ 11:06 AM

Vitamine BLangdurige suppletie met B-vitamines kan het effect van antidepressiva versterken.

 

Er werden 153 patiënten met een ernstige depressie verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Alle deelnemers waren vijftig jaar of ouder en kregen de antidepressiva citalopram in een dosis van 20 mg of 40 mg. De patiënten in de suppletiegroep kregen daarnaast dagelijks 0,5 mg vitamine B12, 2 mg foliumzuur en 25 mg vitamine B6. Na 12, 26 en 52 weken werd geregistreerd of sprake was van een afname van depressieve klachten.

 

Na een behandelperiode van twaalf weken had in de suppletie- en placebogroep respectievelijk 79,4% en 78,1% van de patiënten minder depressieve klachten. Dit verschil was niet significant, maar werd wel significant na een behandelperiode van 52 weken (respectievelijk 85,5% en 75,8%). Bovendien leidde suppletie met de B-vitamines tot een significant kleinere kans van 67% op het terugkeren van symptomen bij patiënten die in week twaalf reeds klachtenvrij waren.

 

Het gelijktijdig gebruik van B-vitamines en een antidepressivum is mogelijk een goedkope en veilige manier om de behandeling van depressieve personen te verbeteren.

 

Referentie:
Almeida OP, Ford AH, [..], Flicker L. B vitamins to enhance treatment response to antidepressants in middle-aged and older adults: results from the B-VITAGE randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Br J Psychiatry 2014; 205(6):450-7

 

Bron: Ortho.nl

 

 Printversie B-vitamines zinvol bij antidepressiva

Comments are closed.