Belgische Gezondheidsraad verstrekt nieuwe voedingsaanbevelingen

Groenten en fruitIn overleg met de bevoegde autoriteiten van het land, heeft de Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR) een advies uitgewerkt over de prioriteiten met betrekking tot voedselkeuzes die effectief kunnen bijdragen tot het behoud en de promotie van een goede gezondheid.

 

De aanbevelingen die in dit nieuwe ‘FBDG’-advies worden geformuleerd, gelden voor de volwassen bevolking en zijn onderbouwd door recente wetenschappelijke gegevens. Ze zijn praktisch en houden rekening met de eetcultuur van de bevolking!

 

De Hoge Gezondheidsraad in België verhoogt de aanbeveling voor groente en fruit. Met 300 gram groenten, 250 gram fruit en 125 gram volle granen per dag zijn deze hoger dan in de Nederlandse Richtlijnen goede voeding (RGV). Daarnaast is er aandacht voor gezelligheid en duurzaamheid.

 

Er zijn in totaal 12 aanbevelingen, die volgens de Hoge Gezondheidsraad het grootste effect hebben op de gezondheid. Deze aanbevelingen vindt u op de website van de Hoge Gezondheidsraad via de onderstaande link. Opvallend is de aanbeveling niet meer dan 30 gram bewerkt vlees per week te gebruiken.

 

Gezelligheid is zo van belang als het om eten gaat. ‘Samen eten komt zowel het individu als de samenleving ten goede’, zo stelt de Hoge Gezondheidsraad. ‘Het is belangrijk de tijd te nemen om samen te eten, niet alleen thuis, maar ook op school, op het werk, in de (zorg)centra en in andere omstandigheden. Samen eten biedt sociale voordelen die niet bestaan als je alleen eet.’ De Hoge Gezondheidsraad vraagt ook aandacht voor duurzaamheid: ‘Toekomstgericht denken is meer dan ooit een noodzakelijke voorwaarde om de huidige en toekomstige generaties te beschermen tegen de negatieve gevolgen van de uitputting van de natuurlijke rijkdommen en van de klimaatverandering’.

 

Referentie:
Hoge Gezondheidsraad

 

Bron: https://www.orthofyto.com/nieuws/orthomoleculair/belgische-gezondheidsraad-verstrekt-nieuwe-voedingsaanbevelingen/

Comments are closed.