Betere voedingsstatus bij ouderen die een multi nemen

multiBij gezonde oudere mannen die een multi-vitamine-mineraalsupplement (multi) nemen, verbetert de nutritionele status voor sommige voedingsstoffen en blijft het zuurstofverbruik door bloedcellen behouden. In de placebogroep ging de voedingsstatus en zuurstofverbruik erop achteruit. Dat hebben onderzoekers van het Linus Pauling Institute vastgesteld bij 35 gezonde 67-plussers in een placebogecontroleerde studie die een half jaar duurde.

'Zelfs in economisch welvarende landen wijzen peilingen erop dat een gezond dieet niet volstaat om genoeg van sommige vitaminen en mineralen te voorzien', schrijven de onderzoekers. Vooral ouderen zijn kwetsbaar voor tekorten, bijvoorbeeld vanwege een slechtere opname van voedingsstoffen, medicatiegebruik, chronische lagegraadsontsteking en dalende gezondheid. Maar niet per se vanwege de leeftijd.

Vele ouderen nemen een multivitamine-mineraalsupplement, die volgens grootschalige studies er niet in slagen om chronische ziekte tegen te gaan. Een primaire kwestie blijft nog onbeantwoord: we weten niet eens welke invloed multi's op de voedingsstatus hebben. Volgens deze studie verbetert het nemen van een multi de status van vitamine B6, vitamine D, alfatocoferol en bètacaroteen. Geen invloed zagen de onderzoekers op de mineralen, met name calcium, koper, ijzer, zink en magnesium.

Hoe een optimale voedingsstatus eruitziet, is zelf een onbeantwoorde vraag. Voor vele vitaminen is de geschatte optimale waarde gebaseerd op zeer beperkte wetenschappelijke bewijzen. Zelfs met de huidige optimumwaarden was de status voor minstens een van de acht gemeten vitaminen suboptimaal. Fundamenteel bezwaar bovendien is dat de status van sommige nutriënten erg moeilijk te bepalen is.

Grootschalige gecontroleerde studies rond multi's missen die nuance. Ze zien geen betere bescherming tegen chronische ziekte, maar een analyse van de invloed op de voedingsstatus ontbreekt volledig. En dat is een erg individuele aangelegenheid.

De multi bevatte 25 vitaminen, mineralen, luteïne en lycopeen, met onder meer 22 mg vitamine E, 3 mg vitamine B6 en 25 mcg vitamine D.

Referentie:
Michels AJ, Butler JA, Uesugi SL et al. Multivitamin/Multimineral Supplementation Prevents or Reverses Decline in Vitamin Biomarkers and Cellular Energy Metabolism in Healthy Older Men: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2023; 15(12) doi:10.3390/nu15122691

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6620

Comments are closed.