Blauwe bessen verlagen melkzuur bij hardlopers

BosbessenEen supplement met blauwe-bessenpoeder verlaagt de piek in het melkzuurniveau die bij hardlopers optreedt nadat ze acht kilometer hebben gerend. Het effect was enkel beduidend bij hardlopers die vier dagen lang het supplement namen. Het supplement verbeterde de prestaties evenwel niet, wel waren de beenspieren na de inspanning in betere conditie dan bij deelnemers van de placebogroep.

 
Het supplement bevatte gevriesdroogde blauwe bessen van twee soorten: Vaccinium virgatum en Vaccinium corymbosum. Blauwe bessen zijn een goede bron van anthocyanidines, een groep van flavonoïden met krachtige antioxidantwerking. De dosis de ze dagelijks namen, kwam overeen met een portie van 500 gram verse blauwe bessen.

 

Twee verklaringen geven de onderzoekers op voor de melkzuurverlagende werking van de anthocyanidines. Zo zouden ze de vetverbranding verhogen ten koste van koolhydraatverbranding. Melkzuur is afkomstig van koolhydraatverbranding, dus door eerder vetreserves aan te spreken kan de melkzuurpiek gedempt worden. Dat is in een eerdere studie al aangetoond  met een supplement van zwarte bes.

 

Meer bewijs is er rond verbetering van de bloedstroom. Anthocyanidines remmen NADPH-oxidase, een enzym dat de werking van stikstofmonoxide (NO) verstoort. NO verwijdt de bloedvaten en kan zo zorgen voor een betere afvoer van melkzuur.

 

Prestatieverhogende effecten van anthocyanidines zijn in andere studies wel aangetoond , maar niet altijd. Een langere suppletieduur is misschien nodig, opdat metabolieten van anthocyanidines in het lichaam kunnen opstapelen. Aan de dosis zal het niet gelegen hebben, die lag in deze studie vrij hoog.

 

Referentie:
Brandenburg JP, Giles LV. Four Days of Blueberry Powder Supplementation Lowers the Blood Lactate Response to Running But Has No Effect on Time-Trial Performance. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019:1-7 doi:10.1123/ijsnem.2019-0040

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4918

Comments are closed.