Combinatie omega-3 en vitamine B remt hersenatrofie

HersenatrofieOuderen met een milde cognitieve stoornis vertonen vaak een sterkere mate van hersenatrofie. Dit kan uiteindelijk leiden tot alzheimer. Uit onderzoek in de American Journal of Clinical Nutrition blijkt dat een combinatie van omega-3 en B-vitaminen de voortgang met 40% kan remmen.

 

Zowel een lage plasmaspiegel omega-3-vetzuren als verhoogde homocysteïnegehaltes zijn geassocieerd met de ontwikkeling van hersenatrofie en dementie. Van met name B6, B12 en foliumzuur is bekend dat ze het homocysteïnegehalte kunnen verlagen. De onderzoekers keken daarom naar de gecombineerde effecten van omega-3 (EPA en DHA) en B-vitaminen.

 

Aan het placebogecontroleerde onderzoek deden 168 ouderen met een milde cognitieve stoornis mee. De helft van hen nam dagelijks 0,8 mg foliumzuur, 20 mg vitamine B6 en 0,5 mg vitamine B12. Aan het begin van het onderzoek en twee jaar daarna werd een MRI-scan gemaakt om de mate van hersenatrofie in kaart te brengen. De deelnemers werden daarbij ingedeeld op basis van hun plasmaspiegel omega-3-vetzuren.

 

Bij ouderen die aanvankelijk een omega-3-plasmaspiegel van meer dan 590 μmol/L hadden, bleek de behandeling met hooggedoseerde B-vitaminen de gemiddelde voortgang van atrofie met 40% te verminderen. Wanneer de omega-3-plasmaspiegel lager was dan 390 μmol/L had de behandeling echter nauwelijks effect.

 

Het positieve effect van een behandeling met B-vitaminen op hersenatrofie werd dus alleen gevonden bij personen met een goede omega-3-status. Ook het omgekeerde is het geval: het goede effect van omega-3-vetzuren op hersenatrofie is toebehouden aan personen met een goede vitamine-B-status. Bij milde cognitieve stoornissen is het dus altijd aan te bevelen om een combinatie te geven van omega-3-vetzuren (EPA en DHA), vitamine B6, B12 en foliumzuur.

 

Literatuur
1. Jernerén F, Elshorbagy AK, Oulhaj A, Smith SM, Refsum H, Smith AD, Brain atrophy in cognitively impaired elderly: the importance of long-chain ω-3 fatty acids and B vitamin status in a randomized controlled trial, Am J Clin Nutr. 2015 Apr 15. pii: ajcn103283.

2. Smith AD, Smith SM, de Jager CA, Whitbread P, Johnston C, Agacinski G, Oulhaj A, Bradley KM, Jacoby R, Refsum H, Homocysteine-lowering by B vitamins slows the rate of accelerated brain atrophy in mild cognitive impairment: a randomized controlled trial, PLoS One. 2010 Sep 8;5(9):e12244.

 

Bron: Nieuwsbrief Natura Foundation

 

Printversie Combinatie omega-3 en vitamine B remt hersenatrofie

Comments are closed.