Effecten van ketonensupplementen op glucose en insuline

KetonenBij vasten of het volgen van een ketogeen dieet komen ketonen vrij. Ketonen zijn een interessante alternatieve energiebron voor koolhydraten, omdat er geen insuline voor hoeft te worden aangemaakt. Ketonen kunnen ook via een supplement toegediend worden, maar de effecten van ketonensupplementen op insuline en glucose zijn onderwerp van discussie. Uit een onlangs gepubliceerde studie blijkt dat vooral bij mensen met prediabetes suppletie met ketonen gunstig is: het geeft een verlaging van glucose zonder de insuline te verhogen.

Verschillende databases, waaronder Medline, Web of Science, Embase en de Cochrane Trials, werden doorzocht op relevante studies. Een meta-analyse werd uitgevoerd om de acute effecten van exogene ketonensuppletie te vergelijken met een placebo op de bloedparameters glucose, insuline en β-hydroxybutyraat (BHB – het belangrijkste keton).

De meta-analyse, gebaseerd op 327 meetgegevens uit 30 studies met in totaal 408 deelnemers, toonde aan dat exogene ketonen zorgden voor een significante toename van het bloed-BHB, een verlaging van de glucose en een stijging van de insuline bij een gezonde, niet-atletische populatie. Bij mensen met obesitas en prediabetes bleek dat suppletie een verlaging van de glucose gaf zonder verhoging van insuline. Vooral voor mensen met obesitas en prediabetes vinden onderzoekers ketonensupplementen interessant.

Referentie:
Yu, Q. et al. (2023). Effects of ketone supplements on blood β-hydroxybutyrate, glucose and insulin: A systematic review and three-level meta-analysis. Complementary Therapies in Clinical Practice. Volume 52, August 2023, 101774.

Bron: https://www.vnig.nl/nieuws/wetenschap/effecten-van-ketonensupplementen-op-glucose-en-insuline

Comments are closed.