Effecten van oervoeding

PaleoOnlangs heeft het Louis Bolk Instituut onderzoek afgerond naar effecten van oervoeding bij mensen met risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Sinds de industriële revolutie zijn de leefomstandigheden van de mens sterk gewijzigd. Onze huidige voeding lijkt helemaal niet meer op datgene wat er in de oertijd gegeten werd. De evolutie van de mens heeft deze veranderingen niet kunnen bijhouden. Men vermoed dat deze verandering van leefstijl en voeding bij veel mensen hebben geleid tot chronische gezondheidsklachten zoals suikerziekte, overgewicht, hart- en vaatziekten en andere welvaartsziekten. Oervoeding of paleolithische voeding, is gebaseerd op mager vlees, vis, groenten en fruit, wortels, eieren en noten. Zuivelproducten, granen, geraffineerde suikers en vetten, snoep, frisdrank en extra toegevoegd zout worden vermeden.

 

Voor het onderzoek naar effecten van oervoeding  werden 34 deelnemers onderzocht met verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten en/ of suikerziekte. Gedurende het onderzoek kregen zij twee weken lang al hun eten uitgereikt via een cateringservice  i.s.m. chef-kok Erik van Veluwen. Bij de helft van de groep was de voeding gebaseerd op oervoeding (zoals groenten, vlees, vis, eieren, noten en fruit). De andere helft was de controlegroep en kreeg voeding gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum. Op deze manier werd onderzocht of de specifieke samenstelling van oervoeding invloed had op processen die zich bij het metabool syndroom in het lichaam afspelen.

 

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift Lipids in Health and Disease (oktober 2014). Paleolithische voeding resulteerde in een lagere systolische bloeddruk (‐9.1mmHg, p=0.015), een lagere diastolische bloeddruk  (‐5.2mmHg, p=0.038), een lager totaal cholesterol (‐0.52mmol/l, p=0.037), lagere triglyceriden  (‐0.89mmol/l, p=0,001) en een hoger HDL‐cholesterol (+0,15 mmol/l, p=0.013), vergeleken met de controlegroep. Onderzoekers concluderen dat het consumeren van paleolithische voeding gedurende twee weken een aantal cardiovasculaire risicofactoren kan verbeteren bij mensen met kenmerken van het metabool syndroom.Bij dit onderzoek heeft het Louis Bolk Instituut samengewerkt met de Universiteit van Groningen, Wageningen UR, de Universiteit van Gerona (Spanje) en Scriptum. Daarnaast zijn er een boek en een film verschenen van het Innovatie Netwerk die ingaan op dit onderzoek.

 

Samenvatting: http://www.louisbolk.org/downloads/2926.pdf

 

 

Bron:
Boers, I., F. Muskiet, E. Berkelaar, E. Schut, R. Penders, K. Hoenderdos, H. Wichers, M.C. Jong. 2014. Nederlandstalige samenvatting van het wetenschappelijke artikel ‘Favourable effects of consuming a Palaeolithic-type diet on characteristics of the metabolic syndrome. A randomized controlled pilot-study’. Lipids in Health and Disease.

 

 

Printversie Effecten van oervoeding

Comments are closed.