Essentiële olie van kamille bij urgente hartklachten

KamilleHet inhaleren van de geur van een aantal druppels essentiële olie van kamille door mensen die met acute hartproblemen in het ziekenhuis worden opgenomen, werkt angstremmend en hartritme- en bloeddrukverlagend, zo toont recent onderzoek aan.

Dit onderzoek was een dubbelblind, gerandomiseerd klinisch onderzoek dat werd uitgevoerd bij 154 net opgenomen hartpatiënten. De deelnemers werden gelijkmatig ingedeeld in een interventie- en placebogroep. Gedurende twee opeenvolgende nachten inhaleerde de interventiegroep zeven druppels van de kamille essentiële olie (%10) en de placebogroep inhaleerde zeven druppels sesamolie, gegoten op een steriel wattenbolletje.
De resultaten toonden een significant lagere angstscore en ook een lagere systolische bloeddruk, diastolische bloeddruk en hartritme in de interventiegroep vergeleken met die van de placebogroep (P<0,001). De afname in angstscore na de interventie, in de interventie- en placebogroep was respectievelijk 5,2±1,9 en 1±1.18. Ook was in de interventiegroep de afname van de systolische en diastolysche bloeddruk na de interventie significant (P<0,05), evenals het hartritme (P<0,001).

Het hele onderzoek leest u hier.

Referentie:
Pourshaikhian, M., Moghadamnia, M.T., Kazemnezhad Leyli, E., & Shafiei Kisomi, Z. (2024). Effects of aromatherapy with Matricaria chamomile essential oil on anxiety and hemodynamic indices in patients with acute coronary syndrome, 2021: a randomized controlled trial. BMC complementary medicine and therapies, 24(1), 17.

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/essentiele-olie-van-kamille-bij-urgente-hartklachten

Comments are closed.