Een keer per week gebakken of gegrilde vis eten is goed voor de hersenen, aldus onderzoekers van de University of Pittsburgh School of Medicine. Dit is onafhankelijk van de hoeveelheid omega-3-vetzuren in de vis.
Verschillende onderzoeken hebben al laten zien dat leefstijlveranderingen zoals meer bewegen, stoppen met roken en afvallen bij overgewicht kunnen leiden tot minder geheugenproblemen. Ook omega-3-vetzuren uit vis, zaden en noten zijn al meerdere malen in verband gebracht met een betere mentale gezondheid.
"Ons onderzoek laat zien dat mensen die regelmatig gebakken of gegrilde - maar niet gefrituurde - vis eten grotere hersenvolumes hebben in gebieden die samenhangen met cognitie en geheugen", legt onderzoeker James T. Becker uit.
"Tot onze verbazing vonden we geen verband tussen de hoeveelheid omega-3-vetzuren en deze hersenenveranderingen. We hebben dus waarschijnlijk te maken met verschillende factoren die onze (hersen)gezondheid beïnvloeden. Het dieet is daar maar een onderdeel van."
Voor de studie keek Becker samen met zijn collega's naar de gegevens van 260 proefpersonen binnen de tien jaar durende Cardiovascular Health Study. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine.