Gewichtsverlies door vitamine D

maandag, mei 18, 2015 @ 01:05 PM

GewichtsverliesVitamine D-suppletie kan zorgen voor gewichtsverlies bij mensen met overgewicht en obesitas die een vitamine D-deficiëntie hebben. Deze associatie leggen onderzoekers van de Universiteit van Milaan.

 

De studie onderzocht de associatie tussen het suppleren van vitamine D bij mensen met overgewicht die een tekort hieraan hebben. Het werd gepresenteerd op de European Congress on Obesity in Praag (6-9 mei). Tussen 2011 en 2013 werden 400 mensen met overgewicht of obesitas geworven voor de studie.

 

Suppletie
De populatie bestond uit 86 mensen met overgewicht (BMI 25-29,9), 160 mensen met obesitas klasse I (BMI 30-34,9), 92 mensen met obesitas klasse II (BMI 35-39) en 52 mensen met morbide obesitas/ klasse III (BMI >40). Alle deelnemers kregen een caloriearm dieet en werden toegewezen aan één van de drie groepen: geen suppletie, vitamine D-suppletie, daarvoor werd cholecalciferol/ vitamine D3 gebruikt, van 625 µg per maand en 2500 µg cholecalciferol per maand.

 

Gewichtsverlies
Na zes maanden werd de BMI, taille-omtrek, lichaamssamenstelling, plasmaniveau van vitamine D en HbA1c gemeten van de participanten. De hoeveelheid gewichtsverlies was volgens de onderzoekers significant groter bij de groepen met suppletie van vitamine D. Het gewichtsverlies was gemiddeld 3,4 kg bij de groep die 625 µg cholecalciferol kreeg, gemiddeld 5,4 kg bij de groep van 2500 µg cholecalciferol en gemiddeld 1,2 bij de groep die geen suppletie kreeg.

 

Daling taille-omtrek
Verder was er na zes maanden een grotere daling te zien in taille-omtrek bij de suppletiegroepen. De daling van de taille-omtrek was gemiddeld 4 cm bij de participanten die 625 µg cholecalciferol kregen, gemiddeld 5,48 cm bij de deelnemers met 2500 µg cholecalciferol en gemiddeld 3,21 cm bij de groep die geen suppletie kreeg.

 

Verhoging serumniveau
De twee groepen die zes maanden vitamine D suppletie kregen, hadden een verhoogd serumniveau van vitamine D. Alleen de groep met 2500 µg cholecalciferol behaalde een optimale vitamine D-status.

 

Controle
De onderzoekers bevelen mensen met overgewicht en obesitas aan om de vitamine D-status te controleren. Wanneer er een tekort is, zouden ze volgens de onderzoekers moeten beginnen met suppletie van vitamine D.

 

Bron: http://www.voedingnu.nl/gewichtsverlies-door-vitamine-d.255600.lynkx

 

 Printversie Gewichtsverlies door vitamine D

Comments are closed.