Groene thee verbetert werkgeheugen

Groene thee

De consumptie van groene thee wordt al langer in verband gebracht met een beschermende werking op hersencellen en een gunstig effect op het cognitief functioneren.

 

Voor het eerst hebben Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Bazel bekeken hoe het effect op het geheugen tot stand komt. De onderzoekers volgden op het niveau van hersennetwerken het effect van groene thee-extract op het werkgeheugen.

 

Twaalf gezonde vrijwilligers namen deel aan het Zwitserse onderzoek. Zij kregen 250 of 500 ml soft drink waaraan een extract van groene thee werd toegevoegd (125 mg, resp. 250 mg extract, met 50% polyfenolen), vlak voordat ze een functionele MRI-scan ondergingen (fMRI-scan).

 

Als controle werden alle deelnemers tevens gescand na toediening van de soft drink zonder het groene thee-extract. De hersenactiviteit van de proefpersonen werd in totaal vier maal een uur lang gescand met telkens een week tussentijd. Tijdens de scans moesten de deelnemers de N-back task uitvoeren, een serie testen waarmee het werkgeheugen wordt gemeten.

 

De fMRI-scans toonden een sterkere functionele verbinding tussen de pariëtale en de frontale hersenschors tijdens de taak, wanneer het groene thee-extract was ingenomen. De activering van de koppeling tussen deze hersengebieden was gerelateerd aan een betere prestatie tijdens de test.

 

Deze bevindingen geven voor het eerst enig inzicht in hoe groene thee neurale netwerken beïnvloedt die betrokken zijn bij het functioneren van het werkgeheugen. Een van de belangrijkste bestanddelen van groene thee-extract is het catechine EGCG (epigallocatechine-3-gallaat).

 

Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten van deze studie tevens van belang zijn voor onderzoek bij de ziekte van Alzheimer.

 

Bron: http://www.springfieldnutra.com/studie/groene%20thee%20en%20werkgeheugen.pdf

 

 Printversie Groene thee verbetert werkgeheugen

Comments are closed.