Hoge dosis vitamine D verlaagt kans op atriumfibrillatie

vit_dEen hoge dosis vitamine D gedurende vijf jaar verlaagt het risico op atriumfibrillatie bij oudere mannen en vrouwen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Oost-Finland.

Atriumfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis. Het gaat gepaard met een verhoogd risico op beroerte, hartfalen en sterfte. Vitamine D heeft een effect op de structuur van het atrium en de prikkelgeleiding, waardoor het mogelijk atriumfibrillatie kan voorkomen.

De studie omvatte 2.495 deelnemers;  mannen van 60 jaar of ouder en vrouwen van 65 jaar of ouder. De onderzoekers verdeelden ze willekeurig over drie groepen: een placebogroep en twee groepen die vitamine D3-supplementen kregen, namelijk 40 of 80 mcg. Alle deelnemers mochten ook hun persoonlijke vitamine D-supplement blijven nemen (tot 20 mcg per dag). Bij aanvang van de studie hadden de deelnemers geen diagnose van hart- en vaatziekten en vulden ze uitgebreide vragenlijsten in over hun leefstijl, voeding en risicofactoren. Ongeveer 20% van de deelnemers onderging gedetailleerde onderzoeken en bloedmonsters.

Het risico op atriumfibrillatie was 27% lager in de groep die 40 mcg nam en 32% lager in de groep die 80 mcg nam, in vergelijking met de placebogroep. In de subgroep die voor gedetailleerde onderzoeken was geselecteerd, was de gemiddelde serum-vitamine D-spiegel (calcidiol) bij de start van de studie 75 nmol/l. Na één jaar was de gemiddelde vitamine D 100 nmol/l in de groep die 40 mcg nam en 120 nmol/l in de groep die 80 mcg nam. Er werd geen significante verandering in de calcidiolconcentratie waargenomen in de placebogroep.

Een van de beperkingen van de studie was dat de onderzoekspopulatie uitsluitend uit oudere blanke mannen en vrouwen uit Finland bestond, waardoor de resultaten mogelijk niet gelden voor populaties met verschillende leeftijdsgroepen en etniciteiten. Het FIND-onderzoek is de eerste gerandomiseerde gecontroleerde studie die aantoont dat vitamine D-suppletie het risico op atriumfibrillatie verlaagt bij over het algemeen gezonde mannen en vrouwen.

Referentie:
Virtanen J K, Hantunen S, Lamberg-Allardt C, et al. The effect of vitamin D3 supplementation on atrial fibrillation in generally healthy men and women–the Finnish Vitamin D Trial. American Heart Journal, 2023.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6640

Comments are closed.