Hormonale anticonceptie verhoogt kans op depressie

anticonceptieDe meeste vrouwen zullen de bijwerkingen van anticonceptiemiddelen wel kennen. Je kunt er dik van worden, acne van krijgen of rug- en hoofdpijn en vermoeidheid. Maar dat is niet het enige volgens een in JAMA Psychiatry gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen. De onderzoekers toonden aan dat het slikken van een anticonceptiepil de kans op depressie kan verhogen.

 

Meer dan een miljoen Deense vrouwen tussen de 15 en 34 jaar namen deel aan de studie. Gedurende dertien jaar werd de mentale gezondheid vergeleken van vrouwen die hormonale anticonceptie gebruikten met vrouwen die dat niet deden. Daaruit bleek dat vrouwen van 20-34 jaar oud die een gecombineerde anticonceptiepil gebruikten, 23 % meer kans hebben om depressief te worden. Deze combinatiepil bevat beide vrouwelijke hormonen oestrogeen en progestageen en is de meest gebruikte anticonceptiepil ter wereld. Oestrogeen zorgt ervoor dat de menstruatie voorspelbaar wordt, progestageen dat je niet zwanger kunt worden tijdens het slikken van deze pil.

 

De onderzoekers zagen vooral onder tieners dat het gebruik van hormonale anticonceptie geassocieerd is met een later gebruik van antidepressiva en een eerste diagnose van depressie. Zij hebben 80 % meer kans op een depressie wanneer zij een combinatiepil slikken. Gebruik van de minipil met alleen progestageen en zonder oestrogeen verhoogt de kans op een depressie met 34 %. Alternatieven voor de pil zoals het spiraaltje, de anticonceptiering of een pleister zorgen respectievelijk voor een 40, 60 en zelfs 100 % hoger risico op depressie. De onderzoekers concludeerden dat depressie een mogelijk negatief effect is van het gebruik van hormonale anticonceptie.

 

Referentie:
Skovlund CW, Mørch LS, Kessing LV et al. Association of Hormonal Contraception With Depression. JAMA Psychiatry. 2016;73(11):1154-1162. doi:10.1001/jamapsychiatry.2016.2387

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2719

Comments are closed.