Insecticiden in urine en zweet

saunaSauna verhoogt de concentraties van drie insecticiden in de urine, terwijl sport dat effect heeft voor slechts een van de vier geteste insecticiden. In zweet werd te weinig insecticide gevonden om duidelijke trends waar te nemen. Acht op de tien zweetmonsters bevatten wel PNP en een kwart bevatte 3PBA.

De huid is het grootste orgaan van het lichaam, maar welke bijdrage ze levert aan uitscheiding van vreemde stoffen, is ondermaats onderzocht. De biochemie van detoxificatie is complex en kan verschillende metabole routes volgen. Zo zijn concentraties van chemicaliën in de urine en waarschijnlijk ook het zweet onderhevig aan dag-nachtritme, hormonen, beweging, stress, emoties, aard van blootstelling enzovoort.

In deze studie werden urine- en zweetmonsters genomen van tien vrouwen die ofwel niets ondernamen, een sauna namen of sportten, telkens met twee dagen ertussen. Enkel voor PNP bleek zweet een belangrijke uitscheidingsroute te zijn: elke deelnemer had minstens een monster met een concentratie die hoger was dan de concentratie in de urine. PNP is een metaboliet van parathion, een orgaanfosfaatverbinding en een 'extreem gevaarlijk gif' (WHO).

3PBA, 3-fenoxybenzoeenzuur, is een afbraakproduct en metaboliet van pyrethroïden, een groep van insecticiden die minder toxisch zijn voor zoogdieren. Ongerustheid bestaat wel over 3PBA zelf, dat wijdverspreid in het milieu aanwezig is en dat een endocriene stoorder zou zijn.

Referenties:
Hussain J, Cohen M, O'Malley CJ et al. Detections of organophosphate and pyrethroid insecticide metabolites in urine and sweat obtained from women during infrared sauna and exercise: A pilot crossover study. Int J Hyg Environ Health. 2023; 248:114091 doi:10.1016/j.ijheh.2022.114091

Huang Y, Xiao L, Li F, Xiao M, Lin D, Long X, Wu Z. Microbial Degradation of Pesticide Residues and an Emphasis on the Degradation of Cypermethrin and 3-phenoxy Benzoic Acid: A Review. Molecules. 2018 Sep 11;23(9):2313. doi: 10.3390/molecules23092313

Toxicological Profile for Parathion. Atlanta (GA): Agency for Toxic Substances and Disease Registry (US); 2017 Jan.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6617

Comments are closed.